Hlavní obsah

V Pákistánu zastřelili pět zdravotnic očkujících děti proti obrně

Karáčí

Pět pákistánských zdravotnic, které očkovaly děti proti obrně, bylo v úterý zastřeleno v rámci koordinovaných útoků. Čtyři ženy byly zabity během několika minut v Karáčí, pátá v Péšaváru. V Karáčí byl také zabit zdravotník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojení útočníci zabili v Karáčí pět zdravotníkůVideo: Reuters

 
Článek

„Byly to předem připravené a koordinované útoky na různých místech, které se odehrály během dvaceti minut,“ řekl BBC mluvčí policie v Karáčí Imran Džavíd. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale podezření padá na Tálibán, který už dříve vyhrožoval zdravotníkům, kteří provádějí očkování.

V Pákistánu zesílila kampaň proti očkování poté, co byla v Abbottabádu provedena kampaň očkování proti žloutence s cílem potvrdit místo úkrytu šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina. Islámští radikálové poté unesli a zabili několik zdravotníků zahraničních nevládních organizací, kteří prováděli očkování. Podle Tálibánu šlo o špióny.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Pákistánský záchranář zkoumá skvrny od krve zabité sestry na brožuře k očkování proti obrně.

Všichni zabití lidé očkovali děti v rámci programu podporovaného OSN, jehož cílem je vymýtit dětskou obrnu v Pákistánu. Loni přitom v Pákistánu ochrnulo dvě stě dětí, což je nejvíce za posledních patnáct let

Spolu s Afghánistánem a Nigérií je Pákistán poslední zemí, kde je nemoc trvale přítomná. Po útoku byla přerušena třídenní celonárodní kampaň očkování proti obrně v Karáčí, které je s 18 milióny obyvatel největším městem Pákistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám