Hlavní obsah

Trestní soud v Haagu poprvé očistil obviněného

Haag
Aktualizováno

Mezinárodní trestní soud (ICC) zprostil někdejšího údajného vůdce konžských povstaleckých milicí Mathieua Ngudjola Chuiho obvinění z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti v souvislosti s útokem na jednu konžskou vesnici. Při útoku bylo tehdy zabito více než 200 lidí. Večer nařídil jeho okamžité propuštění.

Foto: Profimedia.cz

Mathieu Ngudjolo Chui

Článek

Podle agentury AP jde o teprve druhý verdikt v historii ICC a zároveň první rozsudek, ve kterém Mezinárodní trestní soud podezřelého očistil.

Mathieu Ngudjolo Chui, předpokládaný bývalý vůdce Fronty nacionalistů za integraci (FNI), podle webu ICC před tímto soudem čelil ve třech bodech obvinění ze zločinů proti lidskosti a sedmi obvinění z válečných zločinů. Podle obžaloby k nim došlo 24. února 2003 během útoku na vesnici Bogoro na severovýchodě Konga.

Ngudjolo Chui obvinění odmítal. V závěru procesu podle agentury AFP připustil, že se o útoku dozvěděl coby ošetřovatel po jeho spáchání, ale nebyl nikdy členem žádné milice.

Střety o půdu mezi ozbrojenými skupinami složenými z různých kmenů propukly v konžské oblasti bohaté na nerostné zdroje v roce 1999. Podle nevládních organizací si násilnosti vyžádaly více než 60 000 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám