Hlavní obsah

Somálští piráti půl roku neunesli jedinou loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Piráti operující u somálských břehů ve druhé polovině letošního roku neunesli jedinou loď. Napsala to agentura AP s odvoláním na Severoatlantickou alianci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Činnost námořních lupičů ve dříve velmi nebezpečných vodách poblíž východoafrického Somálska je poprvé po několika letech téměř paralyzována. Podle komodora Bena Bekkeringa, který letos velel flotile čtyř lodí NATO v oblasti, k tomu přispěla snaha mezinárodních námořních sil v kombinaci se zvýšením ostrahy na obchodních lodích a větším tlakem na piráty v samotném Somálsku.

"Toto je za dlouhou dobu první čistý štít," komentoval Bekkering podle AP bilanci letošního druhého pololetí.

Právě piráti u Somálska měli v roce 2009 na svědomí raketový vzestup tohoto druhu kriminality. Jejich řádění od té doby čelí mezinárodní vojenská flotila; zároveň obchodní plavidla proplouvající riskantními oblastmi zavedla vlastní bezpečnostní opatření.

Letos poprvé zaznamenaly tyto snahy velký úspěch, stoupá naproti tomu počet útoků na druhé straně Afriky u břehů Guinejského zálivu. Podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu tam za první tři čtvrtletí letoška zaútočili piráti čtyřiatřicetkrát. Na celém světě bylo za stejnou dobu zaznamenáno 234 pirátských útoků, což je o 119 méně než loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám