Hlavní obsah

Svět je v šoku ze střelby v USA, kondoloval i Írán

New York

Šok a hrůzu vyjádřili v pátek a dnes nejvyšší představitelé z celého světa nad masakrem, při němž osamělý střelec v americkém Newtownu zabil 20 malých dětí, sedm dospělých a poté sám sebe. Jde o jednu z nejtragičtějších střeleb ve škole v amerických dějinách a zabitým dětem bylo podle dostupných zpráv od pěti do deseti let.

Foto: Michelle McLoughlin, Reuters

Příbuzní na místě masakru

Článek

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun napsal guvernérovi Connecticutu Danu Malloyovi, aby vyslovil "nejhlubší soustrast nad šokujícímu vraždami". "Zaměřit se proti dětem je ohavné a nepředstavitelné," dodal a odsoudil "strašlivý" zločin.

Írán vyjádřil soustrast

Odsouzení masakru a kondolence rodinám obětí přišla dokonce z Íránu, který patří mezi nejzavilejší nepřátele Spojených států. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí odsoudil "masakr amerických dětí a vyjádřil soustrast a politování rodinám obětí".

Írán a USA nemají diplomatické vztahy už více než 30 let.

Foto: Reuters

Areál školy, v němž Adam Lanza střílel

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová vyjádřila šok nad "tragickou střelbou" a předseda Evropské komise José Barroso mluvil o "hlubokém šoku a hrůze", když se dozvěděl o masakru na základní škole.

"Ta zpráva je prostě děsivá. Myšlenky a modlitby Kanaďanů jsou se studenty a rodinami, které zasáhlo toto nesmyslné násilí," uvedl kanadský premiér Stephen Harper.

"Byl jsem šokován a hluboce zarmoucen, když jsem se dozvěděl o té děsivé střelbě," řekl britský premiér David Cameron. "Mé myšlenky jsou se zraněnými a s těmi, kdo ztratili své milované," dodal.

Britská královna Alžběta II. poslala vzkaz americkému prezidentovi Baracku Obamovi, v němž uvedla, že ji zpráva o střelbě "hluboce šokovala a rozesmutnila".

Kondolence obětem a jejich příbuzným zaslal prostřednictvím poselství zaslaného Obamovi také francouzský prezident Francois Hollande. "Tato zpráva mě zděsila a já bych chtěl vyjádřit svůj hluboký šok," uvedl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočník na základní škole zastřelil 26 lidíVideo: Reuters

Také v Číně se událost v Connecticutu rychle stala námětem číslo jedna pro diskuse na sociálních sítích a hlavní zprávou státní televize. Čína sama zažila řadu útoků ve školách během uplynulých let, ovšem útočníci obvykle používali nůž nebo jiné bodné a sečné zbraně.

Číňané si všímají snadného řístupu ke zbraním

Poslední útok se stal rovněž v pátek, kdy muž pobodal 22 dětí a jednoho dospělého před základní školou v centrální části země.

Většina diskusí na čínském internetu se soustředila na snadný přístup Američanů ke zbraním, zatímco v Číně je jejich prodej přísně kontrolován a na některých místech se nesmějí prodávat dokonce ani nože. V amerických školách v současnosti studuje více než 100.000 Číňanů, a proto byl v diskusích znatelný i soucit a sdílení smutku s rodinami obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám