Hlavní obsah

Vypustíme další rakety, oznámila Severní Korea během monstrózních oslav

Pchjongjang

V Severní Koreji se v pátek konají mohutné oslavy vypuštění první umělé družice. Pchjongjang podle BBC při té příležitosti oznámil, že bude následovat vypuštění dalších raket. Velký maršál Kim Čong-un podle severokorejské tiskové agentury KCNA vyzval k dalším podobným činům.

BEZ KOMENTÁŘE: Vypustíme další rakety, oznámila Severní Korea během monstrózních oslavVideo: Reuters

 
Článek

Podle KCNA řekl, že Severní Korea „ukázala doma i ve světě svůj neotřesitelný postoj a právo využívat vesmír pro mírové účely“.

Severokorejská televize vysílala obrazy Kim Čong-una v řídícím středisku i to, jak s příslušníky armády oslavuje úspěšné vypuštění první severokorejské umělé družice.

V Pchjongjangu se na náměstí konala v pátek masová demonstrace. Na té vystoupil tajemník Dělnické strany Koreje Kim Ki-nam, který řekl, že vypuštění satelitu bylo „nezbytné pro budování naší národní ekonomiky“.

Foto: Jon Chol Jin, ČTK/AP

„Je to mezinárodní trend a potvrzuje to nezávislost našeho lidu,“ řekl dále a dodal: „Žádné nepřátelské síly už nemohou říci, že vypuštění satelitu je testem balistické rakety.“

Foto: Shin Young-gun, ČTK/AP

Ve světě je to tak ale vnímáno, protože raketa vynášející satelit může být použita i jako nosič bojových hlavic. Mezinárodní společenství vypuštění rakety odsoudilo a USA hledají způsob, jak podobným akcím zamezit. Jednají o tom s Čínou, která je sice partnerem KLDR, nicméně i ona vypuštění družice kritizovala. Peking následně uvedl, že by řešení problému mělo být mírové. [celá zpráva]

Foto: Shin Young-gun, ČTK/AP

Čína je jak členem Rady bezpečnosti, tak i skupiny šesti států, které se snaží řešit napětí na Korejském poloostrově.

Foto: Jon Chol Jin, ČTK/AP

Jihokorejské námořnictvo, které ve čtvrtek potvrdilo, že severokorejská družice obíhá Zemi [celá zpráva], uvedlo, že jihokorejská ponorka vyzvedla z moře trosky nosiče a bude je zkoumat.

Reklama

Výběr článků

Načítám