Hlavní obsah

V Libyi obvinili vůdce rebelů bojujících proti Kaddáfímu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjská vojenská prokuratura obvinila bývalého vůdce rebelů Mustafu Abdala Džalíla ze zneužití moci a ohrožení národní jednoty. Informovala o tom ve středu televize Al-Arabíja. Džalíl podle prokuratury v úterý absolvoval tříhodinový výslech kvůli loňské smrti generála Abdala Fataha Júnise, který během bojů proti režimu tehdejšího vůdce Muammara Kaddáfího zběhl a připojil se k povstalcům.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Předseda nové libyjské vlády Mustafá Abdal Džalíl

Článek

Džalíl, který stál v čele Přechodné národní rady (NTC), byl obviněn ze zneužití moci a podkopání národní jednoty, uvedl podle Al-Arabíji představitel prokuratury. Bývalý předseda povstalecké Přechodné národní rady byl propuštěn na kauci. Do slyšení před vojenským soudem, stanoveného na 20. února, ale nesmí vycestovat ze země.

Generál Júnis byl vojákem s nejvyšší hodností, který se připojil k povstalcům bojujícím proti Kaddáfího režimu, a stanul posléze v čele povstaleckých jednotek. Júnis byl zabit loni v červenci za dosud nevyjasněných okolností poté, co byl odvolán z fronty kvůli výslechu. [celá zpráva]

Džalíl o Júnisově smrti informoval 29. července 2011. Prohlásil tehdy, že generála zabila ozbrojená skupina.

Reklama

Související témata:

Související články

V Libyi byl zatčen bývalý Kaddáfího mluvčí

Bývalý mluvčí svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v době libyjské revoluce roku 2011 byl v sobotu zatčen na kontrolním stanovišti ve městě Tarhúna...

Výběr článků

Načítám