Hlavní obsah

Severokorejci připravenou raketu zase demontují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Moskva

Severní Korea zahájila demontáž vadné rakety, kterou měla v úmyslu do konce roku odpálit ze základny u města Sinuidžu na severozápadě země. Oznámila to v úterý ruská média s odvoláním na zdroje v jihokorejském ministerstvu obrany. Odstraňování rakety z odpalovací rampy je údajně jasně patrné na družicových snímcích.

Foto: ČTK/AP

Vozidla pro přepravu prvního a druhého stupně rakety Unha-3 na satelitním snímku kosmodromu Sohae z 26. XI.

Článek

Demontáž je podle jihokorejských odborníků nutná k tomu, aby raketa mohla být opravena. Pchjongjang v minulých dnech oficiálně oznámil, že vědci zjistili "technický nedostatek v motoru prvního odpalovacího stupně rakety".

Demontáž třístupňové rakety zahájila KLDR den poté, co o týden prodloužila "startovací okno" pro odpálení rakety, která má na oběžnou dráhu vynést umělou družici Země. Start se tak může uskutečnit v období do 29. prosince. OSN, Spojené státy a Jižní Korea Pchjongjang obviňují, že ve skutečnosti jde o test raketových technologií pro mezikontinentální balistické střely.

Agentura AP v pondělí napsala, že teploty ve městě Sinuidžu klesly na minus 13 stupňů Celsia a celý Korejský poloostrov zasáhly časné zimní bouře a nezvykle studené počasí. Inženýři mohou uskutečnit start rakety, pokud sněží, ale blesky, silný vítr či mrazivé teploty mohou start zmařit.

Systém Patriot jsou v pohotovosti

Japonsko a Jižní Korea uvedly své protiraketové prostředky do bojové pohotovosti, protože letová dráha severokorejské rakety se má přiblížit jejich území. Protivzdušné síly mají rovněž zachytit jakékoli případné trosky z rakety.

Rusko v pondělí oznámilo, že přípravy na start v KLDR pečlivě sleduje, ale do pohotovosti své protiraketové síly uvést nehodlá.

Reklama

Výběr článků

Načítám