Hlavní obsah

V Súdánu chytli supa, údajně prováděl špionáž pro Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Sup vybavený navigačním systémem GPS a zařízením pro přenos snímků přes satelit byl chycen v Súdánu. S odvoláním na izraelská média o tom informoval britský list The Daily Telegraph. Mrchožrout prý měl na končetině štítek s nápisy "Hebrejská univerzita, Jeruzalém" a "Izraelská služba pro přírodu". Súdánští činitelé údajně dospěli k závěru, že opeřenec byl tajný agent na špionážní misi ve službách Izraele.

Foto: Profimedia.cz

Podle Izraelců byl sup součástí vědeckého projektu.

Článek

Súdán na podzim obvinil Izrael z bombardování muničního skladu nedaleko hlavního města Chartúmu. Při zásahu zemřeli dva lidé. Izrael se k incidentu nevyjádřil. Mělo se za to, že ze skladu proudily zbraně pro palestinské radikální hnutí Hamás v pásmu Gazy.

Sup byl objeven v neklidné západosúdánské oblasti Dárfúr.

Ekolog z izraelského úřadu pro přírodu a parky řekl, že mladý jedinec do Izraele přiletěl z Balkánu, odkud každoročně migruje. Jemu a skoro stovce dalších byl v říjnu vpraven čip, který umožňuje sledovat vzdálenost a nadmořskou výšku. Fotografie jím ale prý pořizovat nelze.

Izraelský server ynetnews.com napsal, že supi jsou schopni za den uletět i 600 kilometrů. Ti, kteří během migrační cesty udělají zastávku v Izraeli, jsou často označeni štítky a čipem s navigačním systémem GPS kvůli dalším vědeckým studiím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám