Hlavní obsah

Žertovné telefonáty jsou běžné, hájí se po sebevraždě zdravotní sestry moderátorka

Aktualizováno

Moderátoři australského rádia, aktéři žertovného telefonátu na kliniku, kde byla na kapačkách těhotná vévodkyně z Cambridge a manželka prince Williama Kate, poskytli rozhovor místním médiím. Oba hlasatele zlomila smrt sestry Jacinthy Saldanhaové, která zřejmě neunesla skutečnost, že se jejím prostřednictvím moderátoři dozvěděli o zdravotním stavu vévodkyně. Mel Greigová i Michael Christian se však hájí, že žertovné telefonáty jsou v rádiích běžnou praxí. Během rozhovoru oba plakali.

Emotivní rozhovor s moderátory australského rádiaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Nepřestala jsem na to myslet od chvíle, co se to stalo. Vybavuji si, že moje první otázka zněla: ‘Měla děti?’,“ prohlásila v rozhovoru moderátorka Greigová, která minulý týden do Londýna volala a představila se sestře Saldanhaové jako královna Alžběta II. a žádala informace o zdravotním stavu těhotné vévodkyně Kate. Matka dvou dětí Saldanhaová hovor přepojila k jiné sestře, která moderátorce pověděla, že Kate „dostala nějaké tekutiny a její stav je momentálně stabilní“.

Moderátorka se vydávala za britskou královnu, personál nemocnice jí sdělil informace o těhotné KateVideo: Novinky/Reuters

Viditelně psychicky zlomená Greigová ale zároveň uvedla, že žertovné telefonáty jsou v rádiích rutinou. „Tyhle telefonáty se dělají každý den, v každém rádiu, ve všech zemích po celém světě. Dělají se dlouho, nikdo si nikdy nepředstavoval, že se toto stane,“ bránila se moderátorka.

Christian, který během rozhovoru rovněž neudržel slzy, kolegyni podpořil: „Napadl nás jednoduchý, neškodný telefonát. Mysleli jsme si, že potrvá možná třicet sekund, než na druhé straně zavěsí, a bude po všem. Bylo to nevinné,“ řekl.

„Mysleli jsme si, že se o to samé před námi pokusilo sto jiných lidí. Mysleli jsme, že je to tak hloupý nápad a náš (australský) přízvuk je tak hrozný, že nás ani na vteřinu nenapadlo, že by nás nechali mluvit s Kate, anebo s kýmkoliv v nemocnici,“ dodala Greigová.

Moderátorka zkolabovala

O smrti sestry, které volala, se moderátorka dozvěděla v sobotu. „Byl to ten nejhorší telefonát v mém životě,“ poznamenala.

Christian na dotaz, jak se cítil po zprávě o smrti sestry, plakal a odpověděl: „Zdrcený, zdeptaný, zlomený“.

Foto: Profimedia.cz

Jacintha Saldanhaová

Dvojice vedla rozhovor se dvěma australskými stanicemi. Následně svolila ještě k jednomu interview, během něhož se Greigová zhroutila, načež podle televize SkyNews vedení rádia další rozhovory zakázalo.

Greigová i Christian byli z práce uvolněni a jsou v péči psychologů.

Ředitel rádia postup hájí

Na obranu moderátorů vystoupil i ředitel rádia 2DayFM Rhys Holleran. Řekl, že zástupci stanice po telefonátu opakovaně volali na kliniku krále Edwarda VII., aby na chystané odvysílání upozornili. „Pokusili jsme se ty lidi kontaktovat několikrát,“ uvedl a dodal, že telefonátů bylo celkem pět. Holleran už ale neřekl, jestli byla nakonec se zástupci královské kliniky záležitost projednána.

Snažili jsme se nemocnici kontaktovat, tvrdí šéf rádia Video: Novinky/Reuters

Páteční úmrtí sestry Saldanhaové, kterou podle kliniky zavinil telefonát z Austrálie, vyvolala v Británii vlnu rozhořčení. Britské úřady v té souvislosti kontaktovaly australské, i když moderátoři nejsou z ničeho obviněni. Podle deníku Herald Sun si dvě třetiny Australanů myslí, že by rozhlasové hlasatele neměl nikdo kvůli tragédii vinit.

Příčinu smrti britské sestry indického původu Saldanhaové určí teprve pitva. Policie nicméně v souvislosti s případem nepátrá po žádné jiné osobě.

Anketa

Měli by být moderátoři kvůli smrti ošetřovatelky vévodkyně Kate potrestáni?
Ano
62,1 %
Ne
37,9 %
Celkem hlasovalo 22015 čtenářů.

Reklama

Související články

Vévodkyně Kate opustila nemocnici

Tři dny si pobyla těhotná vévodkyně z Cambridge Catherine v nemocnici kvůli silným ranním nevolnostem. Jak už ale ve středu naznačil svým úsměvem princ William...

Výběr článků

Načítám