Hlavní obsah

Rádio lituje sebevraždy sestry, ale žertů se nevzdá a moderátory nepropustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne
Aktualizováno

Ředitel rozhlasové sítě, jehož moderátorka se vydávala za královnu Alžbětu, vyjádřil lítost nad sebevraždou zdravotní sestry, která v nemocnici Krále Eduarda VII. spojila moderátorku s ošetřující sestrou těhotné vévodkyně z Cambridge Kate. Odmítl ale moderátorskou dvojici propustit i ustoupit od podobných žertů.

Foto: Reuters

Mel Greigová a Michael Christian

Článek

K případu se vyjádřil v Melbourne šéf společnosti Southern Cross Austereo, pod kterou 2Day FM patří. Rhys Holleran řekl, že Mel Greigová i Michael Christian byli odvoláni z vysílání a jsou otřeseni smrtí ošetřovatelky: „Mluvil jsem s oběma ráno a je slušné říci, že jsou doopravdy otřeseni. Nejsou to stroje, jsou to lidské bytosti. Co se stalo, je neuvěřitelná tragédie a my jsme jí hluboce zarmouceni a neuvěřitelně postiženi.“

Pak už jen obhajoval postup rádia: „Myslím, že žertovná volání patří k rozhlasovému řemeslu a dělají se po desetiletí. nejsou specifikem jen jedné rozhlasové stanice, sítě nebo země. Nikdo nemohl předem předvídat, že to skončí takovouto tragédií.“

Holleran také odmítl říci, čí to byl nápad volat do nemocnice: „Tyto věci obvykle vznikají kolektivně.“

Podle dobře informovaného zdroje stanice 2Day FM pořízenou nahrávku rozhovoru s ošetřující sestrou posoudil právník.[celá zpráva]

Když se rádio o smrti sestry, která si vzala život v pátek, dozvědělo, bylo v šoku. Mluvčí Vicki Heathová řekla: „To je vtip?“ Když se ale ujistila, že jde o realitu, propukla v pláč: „Nemohu tomu uvěřit, prostě tomu nemohu uvěřit, můj ty bože, ne.“

Rada posoudí etiku telefonátu

Australský úřad pro komunikaci a média, pod který spadá rozhlasové vysílání, uvedl, že případ sydneyské stanice posoudí. Dodal, že dostal mnoho stížností kvůli tomuto telefonátu.

Australská premiérka Julia Gillardová, která se narodila v Británii, označila smrt 46leté sestry Jacinthy Saldanhové za tragédii a rodině kondolovala.

Ředitel nemocnice lord Glenarthur napsal provozovateli rádia stížnost. Podle něj šlo neuváženou akci, jejíž tragické vyústění se nedá popsat slovy. "Nemocnice Krále Eduarda VII. se stará o nemocné lidi a je mimořádně pošetilé od vašich moderátorů jen zvažovat pokus zalhat, aby se dostali k jednomu z pacientů, natož volat."

Zdůraznil přitom, že nešlo o spontánní akci, ale plánovanou, když se ve studiu nahrávala: "Uvědomuji si, že nemůžeme napravit škody, které se staly, ale naléhavě bych vás požádal, abyste podnikly kroky zaručující, že se takové incidety nebudou moci nikdy opakovat."

Rodina zesnulé je v šoku

Jacintha se před deseti lety přestěhovala do Británie z jižní Indie, z oblasti Bengalúru. Usadila se tam se svým partnerem, 49letým účetním Benedictem Barbozou. Přestože žili v Bristolu, přijala nabídku pracovat v londýnské nemocnici Krále Eduarda VII., což znamenalo, že musela často přebývat na ubytovně pro sestry. Tam si také vzala život. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rodina Jacinthy Saldanhové oplakává její smrtVideo: Reuters

Příbuzní Saldanhové včetně jejího manžela jsou tragédií šokováni. Její tchýně Camril Barbozová řekla agentuře Reuters: „V osm ráno volal Benedict, že už tu není. Víc o tom co se stalo, nevíme. Je mrtvá.“ Švagrová Cerolin D´Souza dodala: „Bude mi moc chybět. Nemohu na ní zapomenout. Byla tak dobrá, byla krásná a s manželem vypadli ohromně. A jejich syn byl rozkošný." Jacintha po sobě zanechala dvě děti, 16letého syna a o dva roky mladší dceru.

"Bylo by skvělé, kdyby indická vláda převzala iniciativu a pomohla nám udělat vše nezbytné, aby se dostalo zpátky tělo naší sestry. Je to tak smutné,“ dodala Švagrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám