Hlavní obsah

Filipíny zasáhne extrémně silný tajfun, vítr dosahuje 220 km/h

Manila

Tajfun Bopha, který by mohl být letošní nejsilnější, zasáhne v úterý Filipíny. Už v pondělí bičují východ souostroví silné deště a meteorologové varovali obyvatele. Několik set lidí už bylo z pobřežních oblastí evakuováno, napsala agentura AP.

Foto: Romeo Ranoco , Reuters

Muž tlačí kolo po zaplavené manilské ulici. Záběr byl pořízen poté, co přes Filipíny přešel jiný tajfun.

Článek

"Tohle je silná bouře, možná letos nejsilnější. Všechny vyzýváme, aby přijali předběžná opatření," řekl AFP šéf filipínského úřadu civilní ochrany Benito Ramos.

Tajfun Bopha, jehož větry dosahují v nárazech rychlosti až 220 kilometrů v hodině, se ráno nacházel asi 550 kilometrů jihovýchodně od Filipín a posouval se západoseverozápadním směrem rychlostí 24 kilometrů v hodině. Pokud se neodchýlí z nynější trasy, ohrozí centrální oblast Visayas a hlavní ostrov Mindanao na jihu Filipín, upřesnil státní meteorologický úřad. Hlavní město Manilu by zasáhnout neměl.

Filipíny ročně zasáhnou zhruba dvě desítky tajfunů, z nichž některé mají smrtící následky. Bopha je letos šestnáctý. V srpnu zahynulo téměř 100 lidí a více než milión obyvatel muselo opustit domovy kvůli silným záplavám způsobeným sérií bouří.

Loni Filipíny zasáhlo 19 tajfunů, z nichž deset bylo ničivých. Celkem si vyžádaly více než 1500 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám