Hlavní obsah

Na předávání Nobelovy ceny za mír Klaus ani Nečas nepojedou

• Aktualizováno

Šéf Nobelova institutu Geir Lundestad v pátek pro EUobserver uvedl, že předávání Nobelovy ceny za mír se nezúčastní vrcholní představitelé šesti států EU včetně České republiky. Cenu letos dostala Evropská unie, což vyvolalo mezi osobnostmi značný rozruch. Bude předána 10. prosince. Prezident Václav Klaus ocenění unie označil za tragický omyl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

Lundestad řekl, že na ceremonii přijedou státníci z 18 zemí, mezi nimiž jsou velké státy jako Francie, Německo, Itálie, Polsko a Španělsko. Neúčast už prý potvrdilo šest zemí, kromě ČR také Británie a Švédsko. V případě Švédska jde prý ale jenom o vytížený program premiéra Frederika Reinfeldta.

Důvodem neúčasti Británie a Česka je dle EUobserver euroskepse premiéra Davida Camerona a prezidenta Václava Klause. Lundestad odmítl spekulovat, zda jde o bojkot. "Je na nich, aby vysvětlili, proč nepřijedou," řekl.

ČR bude na ceremoniálu zastupovat tamní velvyslanec, pozvání nepřijmou prezident Klaus ani premiér Petr Nečas, který je podle svého mluvčího pracovně vytížen.

Opoziční ČSSD to kritizuje. "Česká vláda se neúčastí znovu zcela zbytečně izoluje a dává najevo, že vůbec nechápe význam naší účasti na mírové integraci Evropy poté, kdy nám to konečně umožnil pád železné opony v roce 1989," uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka.

Václav Klaus o Nobelově ceně pro EUVideo: Novinky

Výběr EU coby laureáta se mnohým nezamlouvá

O výběru EU jako laureáta ceny se po vyhlášení hojně debatovalo a znovu se tak děje před předáním. Ke kritikům se připojila trojice nositelů ceny - jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu, argentinský sochař a pacifista Adolfo Pérez Esquivel a irská mírová aktivistka Mairead Maguireová. Ti chtějí, aby nebyla letos udělena prémie osmi miliónů švédských korun (23,3 miliónu českých korun).

Šéf socialistických poslanců v EP Hannes Swoboda je naopak toho názoru, že "po druhé světové válce byla EU vizí míru a EU mír přinesla". Konference evropských církví a Světová rada církví se však shodně domnívají, že "roli EU coby tvůrce míru pro příští generaci popírá současná ekonomická a humanitární tragédie Řecka".

Další kritiku také vyvolala čerstvá krize v pásmu Gazy. Přes 50 nositelů ceny, umělců, akademiků a diplomatů se domnívá, že by EU mělo být za její svazky s Izraelem ocenění odebráno. Ve společném dopise se poukazuje zejména na masivní podporu izraelského zbrojení příspěvky do jeho vývojového programu.

Anketa

Je správné, že Nobelovu cenu za mír dostala Evropská unie?
Ano
11,6 %
Ne
88,4 %
Celkem hlasovalo 12915 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám