Hlavní obsah

Vyznavači vúdú znesvětili hroby, mrtvým uřezali hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cotonou

Více než stovku hrobů znesvětili vykrádači na hřbitově nedaleko beninského hlavního města Porto Novo. Zloději uřízli mrtvolám hlavy a odebrali jim některé vnitřní orgány, uvedla policie. Reportér BBC uvedl, že panuje podezření, že tento zločin je spojen s extrémními praktikami tradičního kultu vúdú, který je v Beninu oficiálním náboženstvím.

Foto: Profimedia.cz

Vyznavači kultu vúdú v Beninu

Článek

Znesvěcení objevil kameník, který si na hřbitově zapomněl nářadí. Všechny hroby byly znesvěceny během jediné noci. Pro příbuzné zesnulých to znamená velký stres, protože většina místních obyvatel věří v reinkarnaci. Bojí se, že až se jejich blízcí znovu narodí, budou jim části těla chybět.

Pozůstalí, kteří se shromáždili u bran hřbitova, jsou přesvědčeni, že lidé, kteří je ukradli, chtějí části těl prodat jako amulety pro štěstí nebo je použít při extrémních praktikách kultu. Ty ale většina kněží vúdú odmítá a odmítá i znesvěcování hrobů, uvedla BBC.

Vúdú je v Beninu způsobem života

Jde o první podobný incident v Beninu, kde je vúdú od roku 1996 oficiálním náboženstvím. Stoupenci vúdú, kteří tvoří asi 40 procent z téměř deseti miliónů obyvatel Beninu, věří, že veškerý život je poháněn duchovními silami přírodních elementů, jako je voda, oheň, země a vzduch. Tyto síly by podle jejich víry měly být uctívány při různých rituálech, třeba obětováním zvířat.

Vúdú v africké podobě představuje komplexní systém spojující víru se způsobem života a uplatněním tradičního léčitelství, ovlivňuje i jazyk, hudbu a tanec. Má asi tisíc svatých, kteří vždy reprezentují jeden jev nebo prvek, jeden má na starosti vodu, další otázky zdraví a nemoci, jiný bouře. Kněží příslušné oslovují, aby zasáhli, kromě dobra ale mohou konat nebo žádat i zlo.

I mnozí katolíci v Beninu současně ve svém životě uplatňují prvky vúdú.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám