Hlavní obsah

Rwanda nám zaplatila, abychom v Kongu rozpoutali válku, tvrdí vzbouřenci

Novinky,

Rebelové v Demokratické republice Kongu přiznali, že dostali peníze od rwandské vlády, aby otevřeli frontu na jihu země, napsala ve čtvrtek BBC, jejíž reportér hovořil se dvěma bývalými vzbouřenci z kmene Tutsiů. Vzbouřenci z hnutí M23 nedávno ovládli město Goma na východě Konga. Rozhovor ukazuje, že akce na jihu země jsou podporované a částečné i řízené z Rwandy.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Bojovník M23

Článek

Oba vzbouřenci uvedli, že se přidali ke konžskému Hnutí pro změnu, aby bojovali za lepší život lidí na východě Konga v okolí Bukavu na jižním cípu jezera Kivu v provincii Jižní Kivu. Bojovali několik měsíců s vládními vojáky v buši. Domnívali se, že jde o místní hnutí.

„Pak velitel tohoto hnutí přišel s vládní delegací z Rwandy. Řekl, že se hnutí změnilo a že máme následovat instrukce rwandské vlády,“ řekl kapitán Okra Rudahirwa. Dodal, že on i další dostávali měsíčně peníze, někdy i 20 000 dolarů, za které si kupovali jídlo, uniformy a léky.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Konžští vzbouřenci z M23

Jeho velitel plukovník Bestfriend Ndozi řekl, že byl také v kontaktu s vyšším velitelem M23 plukovníkem Manzim, který jim sdělil, aby zkoordinovali své úsilí: „Manzi nám řekl, že jim rwandská armáda dala pravomoc podporovat nás a velet nám. Nařídil nám, abychom pokračovali v našem boji, tak jako to dělá M23 na severu.“ M23 působí v provincii Severní Kivu.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Bojovníci M23 dozírají na přepravu munice.

Oba se pak rozhodli odejít od vzbouřenců, protože byli spojeni s Rwandou.

Rwanda popírá, že by se vměšovala do dění v Kongu a M23 popírají pomoc od Rwandy. Ve Rwandě ale vládnou Tutsiové, kteří tvoří i hnutí M23. Podle zprávy OSN vede ale řetěz velení od M23 až k rwandskému ministru obrany.

Rwanda také měla v devadesátých letech podíl na vypuknutí Velké africké války na území Konga. Do Konga utekli Tutsiové před genocidou ze strany Hutů. Napřed bojovali proti nim, pak se ale obrátili proti konžské vládě.

Reklama

Související témata:

Související články

Konžští vzbouřenci vstoupili do města Goma

Do centra města Goma, které leží na východě Demokratické republiky Kongo, pronikli vzbouřenci ze skupiny M23. Potvrdil to zpravodaj BBC s tím, že směřovali...

Výběr článků

Načítám