Hlavní obsah

KLDR má ve funkci ministra obrany jestřába

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un odvolal po sedmi měsících ve funkci dosavadního ministra obrany Kim Čong-gaka. Vystřídal ho generál Kim Kjok-sik, který podle všeho řídil dva útoky na jihokorejské cíle, při nichž v roce 2010 přišlo o život 50 Jihokorejců. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP s odvoláním na jihokorejské zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními předáky

Článek

Generál Kim Kjok-sik je považován za jestřába komunistického režimu. Údajně velel armádní jednotce, která v roce 2010 torpédovala jihokorejskou korvetu, na jejíž palubě zahynulo 46 jihokorejských námořníků. Kim Kjok-sik prý v témže roce rovněž řídil ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong, které si vyžádalo čtyři jihokorejské oběti.

Pokud bude jmenování Kim Kjok-sika ministrem lidových ozbrojených sil oficiálně potvrzeno, bude to již třetí změna v čele severokorejského obranného resortu od nástupu Kim Čong-una k moci po smrti jeho otce Kim Čong-ila loni v prosinci.

"Kim posiluje svou vládu nad ozbrojenými silami nahrazováním dosavadních generálů svými věrnými stoupenci," řekl agentuře AFP Jang Mu-čin, který působí na oddělení severokorejských studií na univerzitě v jihokorejské metropoli Soulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám