Hlavní obsah

Čínská stíhačka poprvé úspěšně přistála na letadlové lodi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína v neděli úspěšně otestovala letoun J-15. Stroj nazvaný Létající žralok poprvé přistál na palubě letadlové lodi Liao-ning. Úspěšný test dokazuje, že plavidlo může být bojeschopné. Západní experti přitom ještě nedávno tvrdili, že Čína nemá zatím vhodnou palubní stíhačku. V den testu podle televize CCTV zemřel na infarkt šéfkonstruktér stroje, 51letý Luo Jang.

Foto: Profimedia.cz

Čínský palubní letoun J-15 se chystá ke startu z paluby letadlové lodi.

Článek

Stroj J-15 vyvinutý společnosti Shenyang Aircraft Corporation není vlastní konstrukcí, jde o kopii ruského Suchoje Su-33. Nekompletní letoun získala Čína z Ukrajiny v roce 2001 a od té doby jej vyvíjela s použitím elektroniky, radarů a výzbroje vlastního původu nebo získané ze Suchoje Su-27, který vyráběla v licenci jako J-11.

Foto: Profimedia.cz

Čínský letoun J-15 na palubě letadlové lodi

Foto: Profimedia.cz

Čínský palubní letoun J-15 se chystá ke startu z paluby letadlové lodi.

Podle expertů je J-15 srovnatelný se svým vzorem Su-33 i se stávajícími americkými typy F-15 Eagle a F-18 Hornet, nevyrovná se ale stroji F-22 Raptor.

Nasazení J-15 v boji může také komplikovat fakt, že je jednomístný. Většina palubních strojů je totiž dvoumístných; je to výhodnější pro širší spektrum bojových operací i delší nasazení námořních bojových letadel.

Foto: Profimedia.cz

Čínský palubní letoun J-15 je překvapivě jednomístný.

Foto: Profimedia.cz

Čínský palubní letoun J-15 při vzletu z paluby

Ani letadlová loď Liao-ning není vlastní čínskou konstrukcí, jde o vyřazenou sovětskou loď Varjag získanou též v roce 2001 z Ukrajiny. [celá zpráva]

Foto: Stringer/Files, Reuters

Čínská letadlová loď Liao-ning

Reklama

Související témata:

Související články

Čína potvrdila stavbu letadlové lodi

Náčelník čínského generálního štábu Čchen Ping-te ve středu oficiálně potvrdil známou skutečnost – že Čína staví svou první letadlovou loď. Odmítl ale říci,...

Výběr článků

Načítám