Hlavní obsah

Egyptská policie rozháněla demonstranty oblaky slzného plynu

Egypt

Slzným plynem v sobotu egyptské pořádkové síly rozháněly demonstranty protestující proti posilování pravomocí egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Manifestace tu pokračují od pátku, kdy se prezidentovi odpůrci rozhodli postavit na káhirském náměstí Tahrír 30 stanů a zahájit protest vsedě, napsala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nepokoje na káhirském hlavním náměstí TahrírVideo: Reuters

 
Článek

"Neopustíme Tahrír, dokud se neuskuteční spravedlivý proces s vrahy revolucionářů a dokud Mursí nepřehodnotí svá rozhodnutí," řekl AFP jeden z manifestujících, který se představil jako Muhammad Gamál.

"Egypt vstoupí do nové revoluce, protože naším záměrem nebylo vyměnit jednoho diktátora za jiného," dodal s odvoláním na lidové povstání, které v roce 2011 svrhlo dlouholetý režim Husního Mubaraka.

Náměstí Tahrír tehdy bylo hlavním centrem revolty. Organizátoři podle zpravodajského serveru BBC News uvedli, že do nynějšího protestu se zapojilo více než 20 různých skupin. "Zapojili jsme se, protože cíle revoluce zatím nebyly naplněny," řekl Mira Daniel, jehož bratr - koptský aktivista Mina Daniel - byl zabit při povstání v roce 2011.

Přesto podle dostupných zpráv je dnes na náměstí Tahrír v porovnání s pátečním protestem jen málo lidí. Mohutnější manifestace je plánována na úterý. Prezident Mursí tvrdí, že vede Egypt ke "svobodě a demokracii". Jeho čtvrteční rozhodnutí posílit své pravomoci ovšem vyvolalo po celé zemi střety mezi prezidentovými stoupenci a odpůrci, při nichž bylo zraněno nejméně sto lidí.

Mursího kritici na několika místech zapálili sídla fundamentalistického hnutí Muslimské bratrstvo. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová kvůli dekretům vyjádřila obavy ohledně dodržování lidských práv v zemi. Mursí si svými dekrety zajistil poslední slovo v podstatě ve všech politických otázkách. Jeho rozhodnutí nemůže nikdo propříště zvrátit, ani justice. Žádný justiční orgán také nemá právo rozpustit parlament, který sepisuje novou ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám