Hlavní obsah

Obama je ve vedení války pomocí bezpilotních letadel agresivnější než Bush

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident Barack Obama se chová agresivněji než jeho předchůdce George W. Bush, rozhodně pokud jde o údery bezpilotními letadly. V debatě o legalitě a účinnosti použití těchto válečných strojů to prohlásil právník a někdejší uchazeč o Bílý dům Ralph Nader.

Foto: Larry Downing , Reuters

George W. Bush a Barack Obama následovaní manželkami Laurou a Michelle (zleva do prava)

Článek

„Zašel dál než George W. Bush. Myslí si, že svět je jeho talíř, že národní suverenita nic neznamená a že bezpilotní letouny mohou kdekoli zabít každého, koho podezírá,“ řekl Nader webovému časopisu Politico.

„Každý čtvrtek rozhoduje o tom, kdo bude žít a kdo ne, v místech, jako jsou Jemen, Pákistán či Afghánistán,“ pokračoval právník, který kandidoval v letech 2000 a 2004 za Stranu zelených i jako nezávislý: „Je to válečný zločin a měl by být pohnán k odpovědnosti.“

Už první nálet tři dny po nástupu zabil civilisty

První dva nálety Obamovy éry se odehrály ráno 23. ledna 2009 na kmenovém území v Pákistánu, tři dny po jeho nástupu. Druhý z úderů zabil kmenového vůdce loajálního pákistánské vládě a celou jeho rodinu včetně pětiletého dítěte. Žádné oficiální potvrzení, žádné prohlášení Washingtonu, dodal časopis The New Yorker. USA útoky bezpilotních letadel nekomentují.

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní útočný stroj MQ-9 Reaper

Sterilní válku ze vzduchu, kdy stroje řídí na dálku piloti v klimatizovaných sálech v USA, si Obama oblíbil. Do letoška podle CNN schválil jen v Pákistánu 283 náletů, šestkrát víc než Bush. Zatímco ten šel po špičkách Al-Káidy, Obama prý likviduje už i řadové bojovníky Tálibánu.

Bushův viceprezident Dick Cheney v říjnu na pražské konferenci Dny USA a EU sice zpočátku uvedl, že Obamova administrativa se tváří, jako by po dopadení Usámy bin Ládina už terorismus neexistoval, ale uznal, že v použití bezpilotních letadel je čilejší.

Podle něj to je tím, že v Bushově éře tyto stroje sloužily víc k průzkumným účelům a teprve na ně začínaly být instalovány odpalovače raket.

Obama se vyjádřil až letos

„Naše kritéria pro nasazení bezpilotních letadel jsou velmi přísná. Musí to být terč, který schvalují naše zákony, jde o skutečnou hrozbu, nikoli spekulativní,“ řekl Obama CNN 11. září a dodal: „Ať provádíme jakoukoli operaci, jsme velmi opatrní, abychom se vyhnuli civilním obětem.“

Avšak tajemství zahalující nálety brání zjistit, které zákony ospravedlňují údery v cizím státě, jehož vláda s tím nesouhlasí a proti němuž USA nevedou válku, a kolik je civilních obětí. Právnické fakulty Stanfordské a Newyorské univerzity došly k závěru, že jen dvě procenta zabitých jsou skutečné špičky militantních extremistů, zatímco civilní oběti jdou do stovek. [celá zpráva]

S odvoláním na londýnský Úřad investigativní žurnalistiky studie obou fakult upřesňuje, že podle dostupných informací zabily bezpilotní letadla od června 2004 do poloviny letošního září až 3325 lidí, z toho až 880 civilistů včetně 176 dětí. Zraněných je přes 1360.

Přesnost čísel nelze potvrdit. Zdá se však, že je legitimní otázka, zda výsledek vyváží škody, které tak početné nálety způsobí – včetně politických.

„Lze snadno pochopit, že je přitažlivé vést boj s Al-Káidou stisknutím knoflíku. Nicméně spuštění tohoto programu se odehrálo jen s minimální veřejnou debatou, ač jde o radikálně nové a zeměpisně neohraničené použití státem schválené smrtící síly,“ poznamenal The New Yorker s poukazem na nepředvídatelné následky.

Reklama

Výběr článků

Načítám