Hlavní obsah

Sojuz přistál za tmy ve stepi, vynesli z něj trojici usměvavých astronautů

– Astana

Sunita Williamsová, Akihiko Hošide a Jurij Malenčenko se v pondělí vrátili na Zem po 125 dnech na mezinárodní orbitální stanici ISS. Kosmická loď Sojuz TMA-05M přistála ve 2:56 SEČ severovýchodně od města Arkalyk. Místo přistání bylo vzdálené asi 35 kilometrů od původně plánovaného, což bylo způsobeno dvouminutovým zpožděním lodi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sojuz krátce po přistání v pustiněVideo: Reuters

 
Článek

Trojice kosmonautů z USA, Japonska a Ruska se v pondělí na palubě kosmické lodi Sojuz TMA-05M v pořádku vrátila na Zemi z dlouhodobého pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) s drobnou odchylkou oproti plánu na území středního Kazachstánu, sdělila televize Rossija 24.

"Posádka byla po přistání velice čilá, všichni měli výbornou náladu, jejich zdravotní stav je uspokojivý," řekl agentuře ITAR-TASS Grigorij Melechov, vedoucí týmu, který na modul čekal ve stepi. Úsměvy členů posádky jsou vidět i na videu pořízeném po výstupu z kosmické lodi.

Před rozedněním bylo v kazašské pustině asi minus 11 stupňů Celsia a vál studený vítr. Přistání za tmy bylo teprve čtvrté za dvanáctiletou historii letů Sojuzu mezi Zemí a ISS, uvedl server space.com.

Na ISS zůstává tříčlenná posádka, která dorazila v lodi Sojuz TMA-06M 25. října. Ruští kosmonauti Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin a Američan Kevin Ford na orbitálním komplexu stráví Vánoce a zpět na Zemi se mají vrátit v dubnu příštího roku. Příští měsíc se k nim připojí další trojice.

Reklama

Výběr článků

Načítám