Hlavní obsah

V Číně nastoupil nový muž číslo jedna

Právo, Novinky, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Scénář na čtvrteční dopoledne měl Peking jasný: kamery v čínské metropoli zabírají nové vedení nejlidnatější země a druhé nejsilnější ekonomiky světa. Dosavadní viceprezident Si Ťin-pching (59)se stal novým předsedou Komunistické strany Číny. Má vést Čínu po celé příští desetiletí. Vedle něj stanula nová dvojka: nynější vicepremiér Li Kche-čchiang (57).

Foto: ČTK/AP

Si Ťinpching (vlevo) a Li Kche-čchiang

Článek

Poslední krok v pečlivé režii udělal týdenní sjezd strany, který – jak prohlásil ve středu v závěrečném vystoupení prezident Chu Ťin-tchao (69) – „nahradil starší vůdce mladšími“ a učinil rozhodnutí „dalekosáhlého historického významu“.

Jak Si, tak Li byli zvoleni do nového ÚV. Tím se jim otevřela cesta do stálého výboru politbyra – hlavní řídicí páky v Číně. Počet jeho členů byl snížen z devíti na sedm.

„Strana čelí mnoha vážným výzvám, je třeba vyřešit tolik naléhavých problémů, zvláště korupci a odtržení od lidí,“ prohlásil následně Si ve svém projevu před straníky. „Lidé touží po lepším životě, a za to bychom měli bojovat,“ dodal. Si, jenž byl zvolen i do vedení armády, také poznamenal, že je třeba, aby vedení jednalo v jednotě a všichni dodržovali disciplínu.

Očekává se, že na zasedání parlamentu na jaře 2013 se Si stane i hlavou státu, zatímco Li nahradí Wen Ťia-paa (70) v roli premiéra.

Si Ťin-pching
Narozen v Pekingu v roce 1953, jeho otec Si Čung-sün byl zakládajícím členem Komunistické strany.
Na přelomu 60. a 70. let musel sedm let pracovat na venkově.
Vystudoval chemii.
V roce 2007 se stal šéfem strany v Šanghaji, o rok později čínským viceprezidentem.
Má pověst nesmlouvavého bojovníka proti korupci.
Je ženatý, se zpěvačkou a herečkou Li-jüan má dceru.

Komunistická strana Číny

- vládne od roku 1949 - loni měla 83 miliónů členů, z nichž 77 procent tvoří muži - pro stranu a vládní úřady pracuje 6,8 miliónu členů - od roku 2001 smějí být členy i soukromí podnikatelé
- vládne od roku 1949
- loni měla 83 miliónů členů, z nichž 77 procent tvoří muži
- pro stranu a vládní úřady pracuje 6,8 miliónu členů
- od roku 2001 smějí být členy i soukromí podnikatelé

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám