Hlavní obsah

Severní Korea testovala raketové motory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Analýza satelitních snímků severokorejského kosmodromu Sohae ukázala, že KLDR provedla nejméně dva testy raketových motorů. Uvedl to v pondělí americko-korejský institut Ústavu mezinárodních studií Univerzity Johnse Hopkinse. Podle jeho expertů analýza naznačuje, že severokorejský režim pokračuje ve vývoji mezikontinentální raket.

Foto: ČTK/AP

Satelitní záběr potvrzující testy na severokorejské raketové základně.

Článek

Analyzovány byly satelitní snímky místa na severozápadním pobřeží KLDR pořízené na konci září a v dubnu. Nový snímek, pořízený 17. září, ukázal, že na místě, odkud se Pchjongjang pokusil v dubnu vypustit satelit, probíhají stavební práce. Buduje se tam rampa určená zřejmě pro vypouštění raket dlouhého doletu.

Na záběrech je také vidět poničenou vegetaci, která mohla být poškozena právě horkými plyny z motorů, a oranžově zbarvená plocha rampy, která měla původně barvu betonu. Také zmizely dvě nádrže s palivem. Z toho experti vyvozují, že byly testovány motory prvního stupně na kapalné pohonné hmoty.

Není ale jasné, zda mají být využity ve vesmírném nosiči, nebo v raketě dlouhého doletu, kterou ukázala Severní Korea na přehlídce. Další test by se mohl podle expertů uskutečnit ještě v prosinci.

Foto: ČTK/AP

Satelitní záběr severokorejské raketové základny z dubna.

Severní Korea v dubnu přes varování Západu vypustila kosmickou raketu Unha-3 se satelitem. Několik minut po startu explodovala, rozpadla se a zřítila do moře. Pokus o vypuštění satelitu však byl současně chápán jako test balistické rakety.

Autor zprávy Joel Wit uvedl, že zkoušky velkých motorů jsou "dalším jasným znakem", že severokorejský raketový program se posouvá kupředu. To, zda KLDR příští rok na jaře provede další zkoušku raket, ale podle něj jasné není.

Stejný institut v září informoval, že Severní Korea pravděpodobně v důsledku dlouhotrvajících dešťů zastavila výstavbu odpalovací rampy pro testy mezikontinentálních raket. Stavba by se tak prý mohla zdržet až o dva roky. Pchjongjang se ale údajně pokouší modernizovat jinou rampu, kterou už k testům využíval v minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám