Hlavní obsah

Japonsku hrozí recese, HDP strmě klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská ekonomika se ve třetím kvartálu propadla, hrubý domácí produkt se podle očekávání snížil o 0,9 procenta a meziročně propadl o 3,5 procenta, uvádí pondělní vládní zpráva, o které informují ČTK a Financial Times. V předchozích třech měsících přitom slabě vrostl o 0,1 procenta. Třetí největší ekonomika světa se vrací do recese kvůli slabé světové poptávce a sporům s Čínou.

Foto: Aly Song, Reuters

Kvůli napětí mezi Japonskem a Čínou byly uzavřeny japonské továrny i restaurace v Číně.

Článek

"Nemohu vyloučit možnost, že japonská ekonomika se propadá do recese," uvedl japonský ministr pro národní politiku Seidži Maehara. "Ekonomika je v nynějším čtvrtletí na cestě k druhému poklesu za sebou," upozornil analytik Tacuši Šikano ze společnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Japonská ekonomika je silně závislá na exportu, takže byla těžce zasažena hospodářským útlumem v zahraničí. Export se propadl o pět procent. Malý růst ve veřejných rozpočtech a v domácích investicích to nevyvážil. Propad exportu se podílel i na půlprocentním propadu spotřeby. Na propadu exportu se podílel i diplomatický spor s Čínou o ostrůvky Senkaku, které se vláda avanturisticky rozhodla koupit. Tím se snížila poptávka čínských spotřebitelů po japonském zboží. Kvůli protestům musely být dočasně uzavřeny i některé japonské továrny v Číně. [celá zpráva]

Pokles o 0,9 procenta je největší od zemětřesení z 11. března 2011.

Recese je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Tento týden budou zveřejněny rovněž údaje o hospodářském vývoji v eurozóně ve třetím čtvrtletí. Podle agentury Reuters se předpokládá, že ekonomika eurozóny klesla stejně jako ve druhém čtvrtletí o 0,2 procenta, a vrátila se tak do recese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám