Hlavní obsah

Obama prolomí ledy a jako první prezident USA navštíví Barmu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neipyijto

Americký prezident Barack Obama se chystá na historickou návštěvu Barmy. S odkazem na představitele barmské vlády to ve čtvrtek uvedla agentura AP. Obama má podle neoficiální zprávy jako první prezident USA zemi navštívit za deset dní.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Nejmenovaný barmský představitel řekl, že Obamův program není ještě upřesněn, nicméně bezpečnostní opatření jsou už zajištěna. Prezidentova návštěva se má uskutečnit 18. nebo 19. listopadu.

Obama by se tak měl stát prvním americkým prezidentem, který Barmu navštíví. Spojené státy po desetiletích sankcí podporují politické změny v zemi ovládané do nedávna vojenskou juntou. Generálové nedávno svlékli uniformy a zavedli civilní vládu. Povolili i účast opozice ve volbách a propustili jejich vězněnou vůdkyni a nositelku Nobelovy ceny míru Aung Sang Su Ťij, kterou hned volby vynesly do parlamentu.

Barmu už mezitím před rokem navštívila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. [celá zpráva]

Obama by se měl v Barmě zastavit cestou na summit Sdružení národů jihovýchodní Asie v Thajsku. Navštívit by měl i Kambodžu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám