Hlavní obsah

V Číně zavražděný britský podnikatel byl v kontaktu s rozvědkou

– Peking
Novinky, rei

Britský podnikatel Neil Heywood, do jehož vraždy v Číně byla zapletena manželka prominentního komunistického předáka Po Si-laje, měl kontakty s britskou rozvědkou MI6. S odkazem na nejmenované britské zdroje to napsal list Wall Street Journal.

Foto: China.org.cn/Handout , Reuters

Neil Heywood

Článek

Heywood podle deníku nebyl agentem, ale službě poskytoval některé informace, a to po dobu nejméně jednoho roku před svojí smrtí. Britský ministr zahraničí William Hague dříve prohlásil, že Heywood nebyl zaměstnán britskou vládou, spekulace o jeho napojení na rozvědku to ale nezastavilo.

Wall Street Journal napsal, že britský podnikatel poskytoval MI6 informace o stranickém šéfovi třicetimiliónového města Čchung-čchingu Po Si-lajovi.

„Vyšetřování založené na rozhovorech se současnými i bývalými britskými zástupci a blízkými přáteli zavražděného Brita ukázalo, že osoba, s níž se pan Heywood setkal v roce 2009, později přiznala, že byla jeho styčným důstojníkem z MI6,“ napsal americký deník a dodal, že Heywood se s touto osobou dál „pravidelně scházel“.

Foto: Reuters

Ku Kchaj-laj s Po Si-laj

Skutečnost, že byl Heywood zavražděn, vyšla najevo teprve letos na jaře. Vyvolalo to největší politický skandál v Číně za několik desetiletí. Jeden z korunních princů vládnoucích komunistů Po Si-laj byl mezitím ze strany vyloučen a obviněn ze zneužití moci a korupce. Jeho manželka Ku kchaj-laj a mocný šéf čchung-čchingské policie skončili ve vězení. Vyšlo totiž najevo, že stáli za Heywoodovým otrávením a kamuflováním vraždy.

Jednačtyřicetiletý Neil Heywood žil v Číně od počátku 90. let minulého století. Přesná povaha jeho spolupráce s Po Si-lajem a jeho manželkou Ku kchaj-laj není známa. Čínská média uvedla, že obchodní partneři Heywood a Ku se neshodli v souvislosti s jedním mnohamiliónovým obchodem a Brit prominentní Číňance vyhrožoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám