Hlavní obsah

U letištní ranveje v Japonsku ležela nevybuchlá bomba z války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Kvůli nevybuchlé bombě zřejmě z druhé světové války muselo být uzavřeno největší letiště na severu Japonska. Úterní lety správa letiště Sendai ve stejnojmenném městě zrušila, cestující evakuovala a přivolala pyrotechniky, napsala agentura AP s odvoláním na místní policii.

Článek

Policie je přesvědčená o tom, že bomba americké výroby o hmotnosti 250 kilogramů pochází z druhé světové války. Bombu nalezli dělníci pracující poblíž přistávací dráhy. Letiště bylo po loňském úderu přívalové vlny tsunami několik měsíců uzavřené a stále na něm probíhají opravy.

Nálezy nevybuchlé munice nejsou v Japonsku neobvyklé, píše AP. Japonsko do druhé světové války vstoupilo jako spojenec Německa a Itálie a Spojené státy ho později jako nepřítele vytrvale bombardovaly. Bomby, které za války nevybuchly, jsou citlivé a sebemenší pohyb může zavinit explozi. Při jejich zneškodňování ale v Japonsku obvykle nedochází k ohrožení zdraví pyrotechniků.

V Tokiu ke zneškodnění bomby došlo minulý týden; evakuovány kvůli tomu byly stovky lidí.

Munici z druhé světové války v nedávných měsících úspěšně zneškodnili i pyrotechnici ve Varšavě a v Budapešti, evakuováno přitom bylo 3000 a 8000 obyvatel těchto metropolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám