Hlavní obsah

Zmatení Britové v Afghánistánu stříleli na spojence, navíc zastřelili vlastní lékařku

Novinky, rei
Kábul

Středeční incident v neklidném okrese Nahrí Saradž v jihoafghánské provincii Hílmand, při němž zemřeli dva příslušníci britské armády, zřejmě vyvolali sami Britové, když mylně identifikovali afghánského policistu jako skrytého útočníka. V nastalém zmatku a přestřelce pak zemřela i 25letá vojačka, a to po zásahu z vlastních řad. Informoval o tom v pátek server Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Britský voják na hlídce v Hílmandu

Článek

„Nemůžeme vyvrátit ani potvrdit, že to byl útok zevnitř. Shromažďujeme další podrobnosti týkající se incidentu,“ prohlašoval ve čtvrtek mluvčí sil NATO v Afghánistánu Hagen Messers. Podle afghánských zdrojů ve skutečnosti nikdo na Brity neútočil. Britové se údajně mylně domnívali, že afghánský policista je skrytý útočník.

Incident se udál ve středu o půl třetí odpoledne. Další informace o něm jsou buď kusé, anebo nepotvrzené. Britská jednotka na patrole údajně narazila na Afghánce v civilních šatech, který měl u sebe zbraň a myl si ruce. Afghánští představitelé naznačují, že Britové považovali muže za povstalce, ve skutečnosti to ale podle nich byl policista, který chvíli před tím opustil kontrolní stanoviště, aby se omyl a pomodlil. Britové prý začali střílet, což vyvolalo reakci policistových kolegů. V tu chvíli navíc kolem procházela další britská jednotka, která pod dojmem, že došlo k přepadení, spustila také palbu.

Rázem tak na sebe útočily hned tři spřátelené jednotky.  Jeden svědek řekl serveru Daily Telegraph, že Britové odpálili i několik granátometů.

Důsledkem bylo zabití zmíněného Afghánce, příslušníka britské námořní pěchoty Davida O’Connora a členky lékařské jednotky Channing Dayové. Ta navíc podle mluvčího afghánské armády zemřela rukou svých krajanů, když ji zasáhla střela z vlastních řad.

Incident nadále zkoumají vojenští vyšetřovatelé.

Británie přišla už o čtyři stovky vojáků

Okres Nahrí Saradž patří k nejnebezpečnějším oblastem Afghánistánu, vzbouřenci tam podnikají 11 procent ze všech útoků v Afghánistánu.

Počty útoků afghánských policistů a vojáků proti spojencům letos narostly tak markantně, že velení NATO muselo zrušit jejich společné hlídky. Jen za letošek při těchto útocích zemřelo devět Britů. Posledními oběťmi se ve čtvrtek v provincii Uruzgán stali dva američtí vojáci.

V Afghánistánu zemřelo už 435 britských vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám