Hlavní obsah

Francie vyšle do západní Afriky bezpilotní letouny

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie plánuje v západní Africe nasadit bezpilotní pozorovací letouny, zatímco její představitelé tento týden v Paříži jednají s americkými zástupci o možné mezinárodní vojenské akci v Mali, jehož severní část obsadili islámští radikálové. Uvedla to v úterý agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Islámští radikálové v Mali

Článek

„Je to velké ohrožení francouzských zájmů v regionu a Francie samotné. Je to jako Afghánistán v roce 1996, kdy bin Ládin našel místo větší než Francie, kde mohl organizovat výcvikové tábory a připravovat teroristické útoky,“ komentoval dění v Mali analytik Francois Heisbourg z Nadace pro strategický výzkum v Paříži, který částečně financuje francouzská vláda.

Radikálové z organizací Al-Káida v islámském Maghribu, Ansar Dine a Hnutí jednoty a džihádu v západní Africe v březnu ovládli dvě třetiny Mali. Nejprve povstaly kmeny Tuaregů a způsobily pád prezidenta, ale pak se do konfliktu vmísili islamisté. Vláda se je teď snaží z nabytých rozsáhlých pouštních oblastí vytlačit a požádala o zahraniční pomoc Africkou unii a Radu bezpečnosti OSN.

Francie se obává, že by se Mali mohla stát novým útočištěm pro teroristy. Radikálové tam v současnosti zadržují šest jejích občanů a několik Francouzů se také přidalo k maghribské Al-Káidě.

Paříž proto podporuje vojenskou operaci na severu Mali. Hlavní roli ale hrát nechce a společně s OSN usiluje o to, aby akci vedla Africká unie, informovala agentura AP.

Letouny ještě letos

Mezitím Francouzi jednají o Mali a širší oblasti Sahelu v Paříži s americkou delegací vedenou náměstkem ministryně zahraničí pro africké záležitosti Johnniem Carsonem.

Vláda v Paříži už rovněž rozhodla o nasazení dvou bezpilotních pozorovacích letounů v západní Africe, potvrdil AP nejmenovaný zástupce ministerstva obrany. Jejich mise má začít ještě letos. Podle serveru Intelligence Online má pozorovací lety zajistit firma CAE Aviation sídlící v Lucembursku.

Francie má v bývalých koloniích v západní Africe stovky vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Mali žádá OSN o okamžitou vojenskou pomoc

Vláda Mali vyzvala OSN k "okamžitému" schválení mandátu mezinárodních vojenských sil na svém území, které by měly obnovit kontrolu nad severem země obsazeným...

Výběr článků

Načítám