Hlavní obsah

Důkazy proti Krejčířovi si vyšetřovatel zajistil tak, že mne opil, tvrdí svědek

Johannesburg

Jihoafrický vyšetřovatel opil důležitého svědka v kauze s Radovanem Krejčířem, aby ho přiměl k výpovědi proti uprchlému českému podnikateli. Podle jihoafrického webu iol.co.za to nyní tvrdí urolog Marian Tupy, který původně svědčil v případu údajného pojistného podvodu právě proti Krejčířovi. Vyšetřovatel Paul O’Sullivan obvinění odmítl.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Krejčíř v JAR čelil obvinění, že na základě falešné lékařské zprávy o posledním stadiu rakoviny močového měchýře inkasoval od jihoafrické pojišťovny 4,5 miliónu randů (přes 11,5 miliónu korun). Obvinění bylo letos v dubnu staženo kvůli prověření věrohodnosti hlavního svědka Tupého.

Tupy dříve doznal, že padělal dokumenty o Krejčířově zdravotním stavu, a byl odsouzen k sedmi letům vězení. Soud později trest změnil na pětiletou podmínku výměnou za to, že bude lékař svědčit proti Krejčířovi. Tupy později svou výpověď změnil. Uvedl, že Krejčíř je nemocný a ke zfalšování dokumentů ho přiměl O´Sullivan.

Nyní Tupy tvrdí, že vyšetřovatel ukradl z jeho ordinace Krejčířovy lékařské záznamy a opil ho tak, že lékař nevěděl, že podepisuje místopřísežné prohlášení. Vyšetřovatel prý také zfalšoval důkazy a patologům ukradl vzorky tkáně na biopsii.

Tupy to prý uvádí v dokumentech namířených proti O’Sullivanovi i prokuratuře předložených k soudu. Podotýká v nich, že vyšetřovatel se netajil svou nenávistí ke Krejčířovi. Lékaře prý výměnou za ochranu před Krejčířem požádal, aby mu Krejčíře pomohl dostat před soud.

Podle O’Sullivana jde o lži a Tupy se nyní dopouští podvodu. České policii Krejčíř unikl při domovní prohlídce v roce 2005. Zatímco v Česku ho úřady stíhají pro podezření z různé trestné činnosti, v JAR nyní nečelí žádnému trestnému obvinění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám