Hlavní obsah

Syrské letectvo použilo tříštivé bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrská armáda v neděli zahájila protiútok proti povstalcům, aby znovu získala ztracené pozice v provincii Idlib. Organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW) zároveň oznámila, že syrské letectvo minulý týden při bojích o strategické město Maarat an-Numán použilo tříštivé bomby.

Foto: George Ourfalian, Reuters

Zdevastované centrum Halabu po jednom z výbuchů

Článek

"To, do jaké míry Sýrie pohrdá civilisty, se projevuje při leteckých operacích, při nichž se v obývaných zónách používá tříštivá munice. Většina zemí tyto zbraně zakázala a Sýrie by měla tuto naslepo mířící munici, která zabíjí a mrzačí, přestat používat," uvedl v prohlášení Steve Goose z HRW.

Organizace projevila znepokojení nad videem zveřejněným syrskou opozicí. Je na něm vidět, jak s nevybuchlými tříštivými bombami manipulují děti.

HRW tvrdí, že armáda tyto bomby použila v provinciích Idlib, Halab, Homs, Latákíja a také v Damašku. Opírá se většinou o výpovědi svědků. Obyvatel Idlibu řekl, že 9. října viděl, jak posádka vrtulníku shodila bombu, která se rozdělila na dva kusy, a vypadlo z ní několik malých bomb. Následoval velký výbuch a po něm několik menších.

Sýrie zákaz nepodepsala

Sýrie nepodepsala úmluvu o zákazu kazetové (tříštivé) munice z roku 2008. Dokument zakazuje výrobu, skladování i používání těchto zbraní.

V blízkosti Maarat an-Numánu se stále bojuje, protože ten, kdo ovládá toto město, má také v rukou dálnici mezi Damaškem a Halabem. Pro armádu je to nenahraditelná trasa pro zásobování jednotek na severu a pro přesun posil. Opozice město minulý týden dobyla, ale vojsko k němu poslalo další jednotky.

Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) má syrská armáda stále větší ztráty - ze 180 obětí sobotních bojů prý více než 60 byli vojáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám