Hlavní obsah

Princ Harry se na frontě v Afghánistánu zapojil do bojových akcí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský princ Harry se v Afghánistánu jakožto pilot bojového vrtulníku zúčastnil už množství bojových akcí včetně mise na záchranu zraněného kolegy. V pátek to napsal list The Sun.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry v bitevním vrtulníku Apache

Článek

„Tohle není hra a Harry je v hrůzné válce ve frontové linii. Jeho spolubojovníci ho respektují a mají ho rádi. A jestli si někdo myslí, že létání s Apachem ve válečné zóně je hra pro děti privilegovaných, pak žije na jiné planetě,“ citoval deník nejmenovaný armádní zdroj.

Osmadvacetiletý princ je jedním ze čtyř členů pohotovostní skupiny, která je 24 hodin denně připravena vzlétnout a plnit nejrůznější úkoly. Mnohokrát již poskytl vzdušnou podporu vojákům bojujícím v terénu s povstalci z Tálibánu a účastnil se také záchrany zraněného vojáka, když jistil americký stroj Pedro, který muže vyzvedával.

Harry je v Afghánistánu už podruhé. Tentokrát tam létá s bitevní helikoptérou AH-64 Apache, jíž nechybí ani účinné protitankové střely Hellfire, používané při útocích na úkryty radikálů.

List The Daily Telegraph kdysi upozornil, že výcvik jednoho pilota Apache stojí milión liber (přes 30 miliónů korun) a jen padesát nejlepších s nimi potom může létat.

Reklama

Výběr článků

Načítám