Hlavní obsah

Odporný byznys: Islamisté v Mali nakupují děti za 600 dolarů a dělají z nich vojáky

New York
Aktualizováno

Islamisté, kteří ovládli sever Mali, se dopouštějí nezákonností včetně únosů a obchodu s drogami. Porušují také práva žen a kupují si děti, z nichž dělají vojáky. Oznámil to poradce zástupce OSN pro lidská práva Ivan Šimonović. Ve čtvrtek o tom informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Dětský voják v Mali

Článek

Bojovníci skupují děti v ceně okolo 600 dolarů (asi 11 600 korun). Následně je vycvičí v boji proti vládním silám.

„Když se vezme v potaz všudepřítomná chudoba, je pokušení velké. Od některých svědků jsem také slyšel, že děti se také učí, jak vyrobit improvizovaná výbušná zařízení,“ oznámil Šimonović v New Yorku poté, co se obeznámil s praktikami radikálů v místě dění. Dodal, že občas se děti při výcviku zraní, když výbušniny předčasně explodují.

Radikálové v březnu ovládli dvě třetiny Mali, kde polovina obyvatel žije v přepočtu za necelých 25 korun na den. Nejprve povstaly kmeny Tuaregů a způsobily pád prezidenta. Do konfliktu se pak vmísili islamisté, z nichž někteří jsou napojení na Al-Káidu.

Vláda se je teď snaží z nabytých rozsáhlých pouštních oblastí o velikosti Francie vytlačit. Požádala o zahraniční pomoc Africkou unii a Radu bezpečnosti OSN, ale ta žádá nejprve předložení podrobnějšího plánu akce.

Z žen dělají sexuální otrokyně

„Porušování lidských práv se stalo systematickým,“ poznamenal Šimonović. Islamisté podle něj v dobytých oblastech zavádějí extrémní variantu tradičního práva šaría. Pořádají mimo jiné veřejné popravy, zmrzačování a bičování. Zakázali i hudební produkce a kouření.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Ignorována jsou hlavně práva žen, které nemohou pracovat a jsou prodávány za necelých tisíc dolarů (asi 19 000 korun). Často jsou pak prodávány dál a putují jako sexuální otrokyně z rukou do rukou.

Podle Simonoviče ze severu Mali už uprchla třetina obyvatel. Na 100 000 uprchlíků odešlo do Burkina Faso, stejný počet do Mauritánie, 30 000 do Alžírska a asi 40 000 do Nigeru.

Reklama

Výběr článků

Načítám