Hlavní obsah

Operace postřelené školačky se zdařila, Tálibán jí hrozí dalším útokem

Pešávar
Aktualizováno

Pákistánští chirurgové vyňali ve středu kulku z hlavy 14leté Malalaj Júsufzaiové, kterou postřelili radikálové z Tálibánu, neboť bojovala za právo žen a dívek na vzdělání. Po operaci je ve stabilizovaném stavu. Dívka byla po útoku letecky přepravena z Mingory do Pešávaru, kde ji léčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Postřelenou dívku letecky přepravili do vojenské nemocnice v PéšávaruVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco otec řekl BBC, že operace, při níž vyňali kulku z oblasti krku, proběhla dobře, lékaři z pešávarské kombinované vojenské a civilní nemocnice poté uvedli pro server televize ARY, že dalších 24 až 48 hodin pro ni bude kritických.

O zlepšení stavu ale svědčí to, že už dostává výživu. Při návštěvě vrchního velitele armády  Ašfaka Parvíze Kajaního a ministra vnitra Rahmána Malíka však byla stále v bezvědomí.

Na letišti v Pešávaru stojí letadlo, které by ji v případě potřeby přepravilo do zahraničí, pokud by pákistánští lékaři nezvládali operaci. Je možné, že bude k dalšímu léčení poslána do Dubaje. Už jí byl vystaven pas a vydáno britské a dubajské vízum.

Horší je situace další ze tří postřelených dívek. Zůstává v kritickém stavu.

Tálibán hrozí dalším útokem 

Pákistánské úřady nyní řeší, jak Malalaj Júsufzaiovu ochránit. Mluvčí pákistánského Tálibánu Ehsanullah Ehsan už řekl v úterý BBC, že pokud přežije první útok, nebude ušetřena, protože "propagovala sekularismus" .

Rodina dívky je útokem otřesena. Nikdy si nemyslela, že by se islámští radikálové snížili k tak hanebnému činu, jako je útok na školačku. Její bratr Mubašír Husajn řekl, že radikálové byli „krutí, brutální lidé“, a vyzval všechny Pákistánce, aby je odsoudili.

Pákistán nyní vypsal odměnu deset miliónů rupií (cca 2 milióny korun) za informaci, která povede k dopadení střelce.

 Dívčin deník

Dívku proslavil v roce 2009 deník, který psala pro BBC od svých jedenácti let pod pseudonymem Gul Makaj. Popisoval v něm, jak se mění život poté, co údolí Svát, kde žije, ovládl Tálibán. Ten nejen zavřel dívčí školy, ale také zakázal v autech pouštět hudbu.

Foto: Mohammad Muzamil, Reuters

Postřelená Malalaj Júsufzaiová

Právě deník připoutal pozornost Tálibánu. Nevěděl však, kdo jej píše. Až když byl vytlačen z údolí Svát, bylo jméno autorky zveřejněno a byla oceněna za svou odvahu.

Pákistánský prezident Zardárí řekl, že útok neodradí zemi od snahy zlikvidovat fundamentalismus, ani od podpory výuky dívek.

Vrchní velitel armády Ašfak Parvíz Kajaní řekl, že Tálibán „nepochopil, že ona není jen jednotlivec, ale symbol odvahy“. Tisíce lidí z celého světa dívku podpořily na sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám