Hlavní obsah

Agenti hledali umírajícího velvyslance marně, nakonec jim šlo o holý život

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dva nejmenovaní zástupci amerického ministerstva zahraničních věcí v úterý dosud nejpodrobněji vylíčili, co se stalo 11. září na konzulátu USA v libyjském Benghází. Skupina Libyjců vzala konzulát útokem, na místě zemřeli čtyři Američané včetně velvyslance Chrise Stevense. Podrobnosti unikly na veřejnost krátce před začátkem vyšetřování událostí Kongresem USA, upozornily agentura Bloomberg a stanice NBC.

Libyjci z konzulátu vlečou umírajícího velvyslance USA.

Článek

Muslimským světem v těch dnech hýbaly protesty kvůli kontroverznímu klipu s prorokem Mohamedem na serveru YouTube, ale podle svědků byl v Benghází 11. září klid. Ambasador Stevens odešel do svého bytu asi v devět hodin večer.

O čtyřicet minut později zaslechla ochranka střelbu a exploze poblíž čelní brány do objektu. Ta byla nedávno lépe opevněna betonovými zátarasy a stěna kolem byla navýšena na bezmála tři metry.

Byl to koordinovaný útok

Úderu nepředcházel žádný protest, útok tedy podle zástupců ministerstva nebyl spontánní akcí davu, jak zprvu uváděla americká vláda. Mluvčí uvedli, že útok přišel náhle, bezpečnostní kamery najednou ukazovaly, že v objektu o délce zhruba tří fotbalových hřišť a šířce asi 90 metrů je množství ozbrojenců.

Útočníci ihned zapálili budovu označovanou jako kasárna, v níž sídlili libyjští strážci. Následně se obrátili k domu vyhrazenému pro velvyslance Stevense při jeho pobytech v Benghází. V domě se nacházela bezpečnostní zóna chráněná kovovou mříží na zámky.

Nebylo vidět na metr

Útočníci skrze mříž nic neviděli a nešlo jim vypáčit zámky. Nikdo tedy k Stevensovi nepronikl, jenže dorážející rozlili kolem budovy i vevnitř naftu a dům zapálili. Velvyslanec společně se spolupracovníkem Seanem Smithem a jedním strážcem byli uvězněni v prostorách, které rychle zaplnil kouř.

Strážce rozhodl o přesunu do koupelny, kde bylo okno. Tam chvíli leželi na podlaze, ale záhy se shodli na tom, že se musí dostat ven, jinak se brzy udusí. Člen ochranky později popsal, že dým byl tak hustý, že neviděl ani na celý metr.

Strážce vedl dvojici do ložnice s oknem, kterým by se dalo prolézt ven, odkud se stále ozývala střelba a výbuchy. Strážce lezl první. Teprve venku zjistil, že velvyslanec Stevens a zahraniční zpravodaj Smith v koupelně nejsou. Vrátil se tedy dovnitř, ale dvojici po opakovaných pokusech nenašel. Když pocítil, že nezbývá moc času, vylezl po žebříku na střechu, kde přes vysílačku požádal o pomoc. Podle svědeckých výpovědí kvůli kouři sotva mluvil.

Za chvíli dorazily v obrněném vozidle posily a po čase se jim podařilo objevit Smithe. Byl už mrtvý. Najít ambasadora Stevense se jim nedařilo.

Obléhání trvalo dlouhé hodiny

Konzulát v Benghází hlídalo pět amerických agentů a čtyři libyjští. Když se jim situace vymkla z rukou, vyrazila na místo ještě zásahovka sídlící necelé dva kilometry od areálu konzulátu. Také její členové se pokoušeli Stevense najít, ale marně. Nedařilo se jim ani budovu před přesilou útočníků zajistit, a tak se rozhodli uchýlit do přístavby a opevnit se tam.

Naložili Smithovo tělo do obrněného vozidla a vyjeli. Záhy narazili na skupinu mužů, kteří vůz začali ostřelovat ze samopalů a házet na ně granáty. Vozidlo s dvěma prázdnými pneumatikami však nakonec dorazilo do cíle. Odtud ještě několik hodin strážci odráželi útoky, než dorazily posily z téměř 650 kilometrů vzdálené metropole Tripolis.

Asi ve čtyři hodiny ráno se přístavba ocitla pod minometnou palbou. Při té zemřeli dva strážci - bývalí členové elitního komanda námořní pěchoty SEAL Tyrone S. Woods a Glen A. Doherty. Několik dalších bylo vážně zraněno.

Po tomto útoku se zbytek skupiny rozhodl prostor opustit a vydat se na letiště, odkud odletěli ve dvou letadlech.

Podle zdrojů z amerického ministerstva stále není jasné, jak se velvyslanec Stevens dostal do nemocnice, kde byl prohlášen za mrtvého. Do největší městské nemocnice ho asi hodinu po půlnoci přivezlo auto, které řídili neznámí civilisté. Původně se uvádělo, že ambasadora našli libyjští vojáci. Z videa umístěného na internetu ale později vyplynulo, že to byl dav civilistů. Americká strana se o osudu velvyslance dozvěděla až od nemocničního personálu, který volal z mobilu nalezeného ve Stevensově kapse.

Dav v Libyi vytahuje tělo amerického velvyslance

Reklama

Související články

Libyjská milice zabila velvyslance USA

Americký velvyslanec Christopher Stevens je mezi čtyřmi oběťmi útoku libyjské milice na budovu amerického konzulátu v Benghází. Uvedla to agentura Reuters...

Výběr článků

Načítám