Hlavní obsah

Naše rakety zasáhnou USA, varuje Severní Korea

– Soul

Severní Korea v úterý varovala, že disponuje raketami s dlouhým doletem, které mohou zasáhnout Spojené státy americké. Pchjongjang tak reagoval na novou dohodu mezi USA a Jižní Koreou, na jejímž základě Soul v neděli oznámil, že významně posílí svůj raketový systém.

Foto: Profimedia.cz

Vojenská přehlídka v Pchjongjangu

Článek

Dohoda je podle Severokorejců „dalším spiknutím pána a jeho loutky vyhrocujícími situaci na Korejském poloostrově do extrému a rozněcujícími válku“.

Severní Korea varovala, že její rakety mohou zasáhnout americké základny v Japonsku, na Guamu i ve vnitrozemí USA. V prohlášení armády tlumočeném státní agenturou KCNA se rovněž uvádí, že Pchjongjang odrazí hrozby stejnou měrou - „nukleární jadernou a raketovou raketami“.

Stanice BBC ovšem upozornila, že KLDR pracuje na vývoji raket s dlouhým doletem, ale jejich poslední dvě zkoušky skončily neúspěchem, a systém navazující na Taepodong-2, který by mohl USA ohrozit, není zatím funkční.

Dohoda mezi USA a Jižní Koreou předpokládá rozšíření doletu jihokorejských raket na 800 kilometrů. Předchozí smlouva umožňovala dolet 300 kilometrů. Cílem nového opatření je podle Jihokorejců omezit „armádní provokace ze strany Severní Koreje“.

Obě Koreje jsou stále podle práva ve válce, konflikt z let 1950 - 1953 skončil pouhým příměřím.

USA mají v Jižní Koreji přes 28 000 vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám