Hlavní obsah

Vědci ohledávají ostatky mamuta, kterého našel 11letý chlapec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci na Sibiři se zabývají ostatky mamuta, kterého našel koncem srpna na poloostrově Tajmyr v ledu jedenáctiletý chlapec. Vědci tvrdí, že může jít o nejvýznamnější nález od roku 1901.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vědci ohledávají ostatky nalezého mamutaVideo: Reuters

 
Článek

Mamuta našel Žeňa Salinger, který kousek odtud tráví s rodiči léto. Toulal se po okolí a nález jedné kosti ho přiměl pátrat dál. O nálezu řekl rodičům, kteří informovali vědce na místní meteorologické stanici.

Foto: Profimedia.cz

Nalezené ostatky mamuta

"K odkrytí ostatků jsme použili tradiční nástroje jako sekery a lopaty, ale také speciální přístroj, který rozmrazil vrstvy permafrostu. To trvalo více než týden," popsal agentuře Reuters Sergej Gorbunov.

Ostatky pak vědci naložili na dřevěný vozík a odvezli k helikoptéře.

Foto: Profimedia.cz

Vědci ohledávají nalezené ostatky mamuta.

Vědci odhadují, že mamut pošel ve věku asi 15 let. Kromě kostry se zachovala částečně i svalovina, kůže i některé orgány. Protože vědci nenašli  podsadu srsti, která roste na zimu, předpokládají, že uhynul v létě. Měl už ale nějaké zásoby tuku na zimu. Ten si schraňoval v hrbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám