Hlavní obsah

Majitelé havarované lodi odškodní Nový Zéland stamilióny

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Novozélandská vláda se dohodla na odškodném s majiteli nákladní lodi Rena, jejíž havárie po nájezdu na útes u Severního ostrova předloni v říjnu vedla k největší ekologické katastrofě v dějinách země. Firma zaplatí kompenzace ve výši 38 miliónů novozélandských dolarů (asi 612 miliónů korun).

Foto: ČTK/AP

Havarovaná nákladní loď Rena v říjnu 2011

Článek

„Jednání byla konstruktivní,“ prohlásil ministr dopravy Gerry Brownlee. Poukázal na to, že podle zákona by firma měla platit maximálně 11,3 milióny novozélandských dolarů. Vláda už připravuje zákony změnit.

Loď Rena se po najetí na útes v Zátoce hojnosti převrátila na bok a rozlomila. Do moře unikly stovky tun topného oleje a uvolnily se i tři stovky kontejnerů, které loď vezla. Olej znečistil vodu i místní pláže, zemřely tisíce mořských ptáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENETÁŘE: Rozlomená řecká nákladní loď se z poloviny potápíVideo: Reuters

Kapitán lodi a jeho navigační důstojník byli v souvislosti s nehodou odsouzeni k sedmi měsícům vězení. [celá zpráva]

Rena plula pod vlajkou Libérie, ale jejím majitelem je firma Daina Shipping, dceřiná společnost firmy Costamare sídlící v Řecku.

Majitelé lodi zaplatí ovšem jen zlomek nákladů na odstranění škod. Vyčištění pobřeží přišlo odhadem na 130 miliónů novozélandských dolarů (asi dvě miliardy korun). Na náhrady ekologických škod má jít 27,6 miliónu dolarů kompenzací, zbytek řecká firma zaplatí, jestliže vrak lodi ponechá na místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám