Hlavní obsah

Japonský premiér radikálně obměnil vládu

Tokio

Japonský premiér Jošihiko Noda potřetí v tomto roce změnil složení své vlády ve snaze zvýšit voličskou podporu před blížícími se parlamentními volbami. V osmnáctičlenném kabinetu vyměnil deset ministrů. Noda ale nevyhlásil předčasné volby, o nichž mluví. Tvrdí, že musí napřed vyřešit klíčové problémy země.

Foto: ČTK/AP

Japonský premiér Jošihiko Noda oznamuje změnu vlády.

Článek

Nejvýznamnější změnou je jmenování nového ministra financí, jímž se stal Koriki Džodžima, funkci ministra pro národní politiku převzal Seidži Maehara a jedna z nejznámějších žen na japonské politické scéně Makiko Tanakaová se stala ministryní školství.

Střídání na postech ministrů se netýká resortů zahraničních věcí, obrany a hospodářství a obchodu.

Noda prohlašuje, že "v brzké době" vypíše volby, neuvedl ale žádný časový rámec a nedávno naznačil, že chce ještě setrvat ve funkci, aby mohl dořešit klíčové problémy země. Hlasování se musí uskutečnit do léta 2013.

"Uděláme maximum pro to, abychom vyřešili problémy, jejichž řešení je na polovině cesty. Jedná se především o obnovu země po přírodním neštěstí (zemětřesení a tsunami z 11. března 2011), o boj s jadernou krizí a o oživení japonské ekonomiky," řekl Noda na tiskové konferenci, kde oznámil podobu nové

Voličská podpora premiéra po roce v úřadu klesla pod 30 procent. Noda byl nicméně minulý měsíc jednoznačně potvrzen do čela vládnoucí Demokratické strany Japonska (DPJ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám