Hlavní obsah

USA ztratily v Afghánistánu už 2000 vojáků

Kábul

Americký voják, tři afghánští vojáci a americký civilista pracující pro mezinárodní koalici v Afghánistánu byli zabiti v sobotu na východě země při útoku příslušníka afghánských ozbrojených sil. Americká armáda potvrdila ztrátu svého vojáka, což znamená, že USA od začátku konfliktu přišly v Afghánistánu už o 2000 vojáků.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Afghánci ve Vardaku

Článek

Od konce roku 2001, kdy boje v Afghánistánu začaly, zahynulo kromě 2000 Američanů také 1190 vojáků dalších členských zemí mezinárodní koalice.

Útok byl podniknut na východě země v neklidné provincii Vardak, řekl mluvčí sil NATO. Podle afghánských zdrojů se odehrál na kontrolním stanovišti nedaleko afghánské základny v Sajadabádu.

Mluvčí provinční vlády Šahidulláh Šahíd řekl: "První zprávy naznačují, že došlo k nedorozumění mezi afghánskými vojáky a americkými vojáky"

Reportér stanice Al-Džazíra řekl podle ČTK, že vojáci NATO kontrolovali automobily na stanovišti u dálnice a prohlíželi také ženy a děti. U místa zastavili členové afghánské hlídky a začali poukazovat na to, že vojáci kontrolují i ženy a děti, načež jeden z Afghánců zahájil palbu. Kontrola žen neznámými muži odporuje zvyklostem muslimů. Přitom ale mnoho atentátníků v minulosti dostalo nálože na místo činu právě v ženském oblečení.

 Opět přerušeny společné hlídky Afghánců a koalice 

Útoky na koaliční vojáky ze strany afghánských vojáků a policistů představují velký problém. Letos si vyžádaly životy 52 vojáků koalice. Je mezi nimi 35 amerických. Po posledním útoku byly přerušeny společné operace afghánských a koaličních vojsk.

USA přitom hodlají většinu svých vojáků z Afghánistánu stáhnout do konce roku 2014. Jak poznamenala agentura AP, velení NATO si není jisté, zda se do té doby podaří připravit místní jednotky na to, aby plně převzaly bezpečnostní úkoly. Podobné útoky to komplikují.

Reklama

Výběr článků

Načítám