Hlavní obsah

Za pád letadla v Káthmandú mohl i pilot

Novinky,
Káthmandú

Příčinou tragického pátečního leteckého neštěstí v Nepálu, při kterém zahynulo v dvoumotorovém Dornieru 228 19 lidí, není jenom střet stroje s orlem, ale také chyba pilota. Oznámilo to dnes nepálské ministerstvo pro leteckou dopravu. Při neštěstí zahynulo všech 19 lidí na palubě, 16 z nich byli turisté, kteří směřovali do oblasti Mount Everestu, tři patřili k posádce.

Foto: Reuters

Dornier hořel na břehu řeky

Článek

"Pravděpodobnou příčinou nehody je selhání pilota při pokusu otočit letadlo a dostat se zpět na letiště," citovala zástupce ministerstva Sureše Ačarju SkyNews  Podle něj pilot po střetu s ptákem otáčel letadlo, které bylo už velice nízko, v příliš ostrém úhlu. Podle pátečního oznámení letiště v Káthmandú neštěstí způsobila srážka s ptákem, kterou pilot ohlásil před dopadem na zem. "Letecké neštěstí se nedá vysvětlit pouhým střetem ptáka s motory letadla," řekl v sobotu Ačarja.

Foto: ČTK/AP

Nepálští policisté prohledávají vrak Dornieru.

Svědci na místě v pátek tvrdili, že se pilot zřejmě pokoušel nouzově přistát na říčním břehu, kde je fotbalové hřiště,  ale letadlo se vzňalo. Podle některých výpovědí ale stroj hořel už ve vzduchu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Nepálu si pád letadla vyžádal 19 mrtvýchVideo: Reuters

Záběry ukazují, že přední část stroje byla v plamenech hned po dopadu. Oheň se rychle rozšířil na celý stroj. Požár se nepodařilo včas uhasit. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Nepálci hasí hořící letadlo

Policie už předala odpovědnému úřadu černé skříňky

Dvoumotorový stroj Dornier Do-228 společnosti Sita Air mířil z Káthmandú do Lukly, která je výchozím bodem pro himálajské túry. Šestnáct cestujících mělo v sobotu zahájit dvoutýdenní cestu k Mount Everestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám