Hlavní obsah

Jen dvě procenta obětí náletů bezpilotních letadel tvoří teroristé

Novinky,
Washington

Útoky bezpilotních letadel jsou považovány za klíčové při likvidaci špiček teroristických sítí včetně Al-Káidy. Nová studie Stanfordské a Newyorské univerzity však uvádí, že jen každá padesátá oběť je vysoce postavený terorista.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper v Afghánistánu

Článek

Zpráva uvádí, že jen dvě procenta obětí těchto náletů jsou teroristé, i když jsou útoky označovány za chirurgicky přesné. Podle ní si útoky od června 2004 do půlky září 2012 vyžádaly v Pákistánu 2 562 až 3325 lidských životů, z nichž 474 až 881 byli civilisté. Mezi nimi bylo i 176 dětí. Dalšími oběťmi jsou sice i příslušníci různých milicí, ale ne vysoce postavení teroristé nebo zahraniční bojovníci, citovala CNN.

Zraněno bylo dalších 1228 až 1362 lidí.

Zpráva kritizuje především taktiku dvojího úderu, kdy je druhá raketa Hellfire vypálena na cíl, který zasáhla první, a to v době, kdy se snaží lidé z trosek vyprostit zraněné a mrtvé.

Zlikvidovaní teroristé 

USA tvrdí, že útoky bezpilotních letadel Reaper a Predator jsou pro porážku teroristů klíčové. Právě při útoku bezpilotních letadel zahynuli šéf pákistánského Tálibánu Bajtulláh Mahsúd, druhý muž Al-Káidy, Abú Jahjá Libí, druhý nejvyšší velitel jemenské Al Káidy na arabském poloostrově, a v Levantě Saíd Šihrí, její další vysoký představitel Fahd Kusí i Anwar al-Awlakí, který měl americké občanství.

I Usáma bin Ládin přiznával, že tyto útoky jeho síť rozkládají.

Studie však ukazuje, že si vyžadují mnohem více civilních obětí, než se říkalo. Zpráva také uvádí, že noční útoky bezpilotních letadel vyvolávají u obyvatel atmosféru strachu. Trpí stresem a bojí se posílat do školy i své děti.

„Ukazuje to, že útoky bezpilotních letadel mají větší dopad než to, že jen zabíjejí nevinné civilisty. Celá oblast je terorizována neustálou hrozbou smrti z nebe,“ uvedl pdle listu Daily Mail ředitel charity Reprieve Clive Stafford Smith, který pomáhal získat rozhovory se 130 lidmi žijících v bombardovaných kmenových oblastech Pákistánu u hranic s Afghánistánem. Tam bylo za osm let provedeno 345 náletů bezpilotních letadel.

Za Obamy útoků přibylo

Proti útokům pravidelně protestuje Pákistán, pokračují však dále, i když země chtěla, aby byly ukončeny, nebo podřízeny pákistánskému velení. Spekuluje se, že útoky pokračují s tichým souhlasem pákistánské vlády. USA se k nim obvykle nevyjadřují, i když je přiznaly. Provádí je většinou tajná služba CIA.

Útoků za vlády Baracka Obamy přibylo, je jich čtyřikrát více než za George Bushe jr. Nepodvádějí se už jen v Pákistánu a Afghánistánu, ale také v Jemenu a v Somálsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám