Hlavní obsah

Čínské lodě se přiblížily ke sporným ostrovům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Tokio

Tři čínské hlídkové lodě v pondělí vpluly do výsostných vod u sporných ostrůvků Senkaku ve Východočínském moři, které Japonsko považuje za své. Oznámila to japonská pobřežní stráž. Krok podle agentury Reuters zvýší napětí mezi oběma zeměmi, které si na neobydlené ostrůvky činí nárok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvě čínské lodě vpluly do vod u sporných ostrovůVideo: Reuters

 
Článek

Čínská státní agentura Nová Čína potvrdila, že dvě hlídková plavidla čínského úřadu pro správu moří a oceánu (SOA) provádí hlídku "na obranu práv" ve vodách nedaleko souostroví, kterému Japonsko říká Senkaku a Čína Ťiao-jü. Japonsko už varoval čínský viceprezident. [celá zpráva]

"Japonsko v posledních dnech neustále provokovalo incidenty ohledně problému s (ostrovy) Ťiao-jü, čímž vážně narušovalo územní svrchovanost Číny," uvedla čínská agentura. Japonsko oznámilo, že tři z ostrůvků kupuje od soukromého majitele a vyslalo tam hlídkové lodě. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Japonská pobřežní stráž podle jejího představitele citovaného Reuters čínským plavidlům nařídila oblast opustit, nedostala ale žádnou odpověď.

Foto: Nová Čína, ČTK/AP

Čínská hlídková lod Chaj-ťien 15 u ostrovů Senkaku

Na ostrovy si dělá nároky taky Tchaj-wan, jemuž leží nejblíže. V jejich okolí jsou vody bohaté na ryby a zásoby zemního plynu. [celá zpráva]

Do oblasti míří i sto člunů z Tchaj-wanu v doprovodu tchajwanské pobřežní stráže. Panují obavy, že se posádky na některém z ostrovů vylodí.

Japonsko v pondělí vyslalo podle DPA do Pekingu předního diplomata, tajemníka ministra zahraničí Čikau Kawaje, aby problém pomohl vyřešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám