Hlavní obsah

Novozélandské lodě mohou po čtvrt století zase kotvit v USA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Spojené státy po 26 letech zrušili lodím plujícím pod vlajkou Nového Zélandu zákaz kotvit v jejich přístavech. Odvolání opatření v pátek na Novém Zélandu oznámil americký ministr obrany Leon Panetta, informovala BBC.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr obrany Leon Panetta (vlevo) s novozélandským protějškem Jonathanem Colemanem

Článek

"Naše země mají v některých oblastech nadále rozdílné názory, ale dnes naše vztahy nabírají nový směr a větší spolupráci v bezpečnostních záležitostech tyto rozpory nebudou stát v cestě," prohlásil šéf Pentagonu.

Panetta je prvním ministrem obrany USA, který Nový Zéland navštívil po roce 1985, kdy tamní vláda zakázala jaderné zbraně na svém území. Americké válečné lodě od té doby nemohly kotvit v místních přístavech, což o rok později vedlo ke stejnému opatření ze strany Američanů.

Spolupráce v bezpečnostní oblasti mezi oběma zeměmi byla posílena v nedávných letech, když Nový Zéland poslal svoje vojáky do Afghánistánu.

Novozélandský ministr obrany Jonathan Coleman v pátek upozornil, že postoj jeho vlády vůči jaderným zbraním zůstává neměnný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám