Hlavní obsah

NATO kvůli útokům na své vojáky zrušilo společné patroly s Afghánci

Novinky,
Kábul

Kvůli sérii útoků na své vojáky ze strany příslušníků afghánských bezpečnostních sil NATO zrušilo společné hlídky s afghánskými vojáky. Společně nyní budou prováděny jen velké operace. O změně přístupu NATO informovala v úterý BBC.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Trosky mikrobusu zničeného výbuchem

Článek

Společně se nyní budou konat jen operace od praporu výše, jichž se bude účastnit několik set vojáků.

„To neznamená, že nebude partnerská spolupráce na nižší úrovni, ale tu bude potřeba zvážit případ od případu,“ stojí ve vyjádření ISAF s tím, že společné hlídky budou muset schvalovat vyšší velitelé.

Podle kábulského zpravodaje BBC Quentina Sommervilla je to velký krok zpět ve strategii NATO. Koalice se snažila stále více zapojovat do akcí afghánské vojáky a policisty, které sama cvičila, aby nakonec mohli plně převzít odpovědnost za bezpečnost země.

Letos ale přibylo útoků na koaliční vojáky ze strany afghánských spolubojovníků. Už při nich zahynulo 51 příslušníků sil ISAF. V srpnu zemřelo těchto vojáků 15.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentát na mikrobus si v Kábulu vyžádal 12 životůVideo: Reuters

Na konci týdne zasáhla Afghánistán vlna násilných protestů proti Západu kvůli filmu nevinnost muslimů, který uráží Proroka Mohameda.

Protesty si vyžádaly několik lidských životů. Na konci týdne při útocích Afghánců zahynuli čtyři američtí vojáci a dva Britové. V pondělí stovky demonstrantů zapálily několik policejních aut v Kábulu. V afghánské metropoli v úterý sebevražedná atentátnice zaútočila na mikrobus s příslušníky ochranky letiště a 12 jich zabila. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám