Hlavní obsah

Protijaponské protesty v Číně sílí v den výročí začátku japonské invaze

– Peking • Aktualizováno

Protijaponské protesty v Číně, vyvolané rozhodnutím Tokia koupit sporné ostrovy Senkaku (čínsky Tiao-jü) ve Východočínském moři, v úterý nabyly na síle. Důvodem je, že na tento den připadá výročí tzv. Mukdenského incidentu, jenž se stal v roce 1931 záminkou pro japonskou invazi do Číny, které přešla v dlouhou válku, uvedla BBC.

BEZ KOMENTÁŘE: Při demonstracích proti Japoncům ničili Číňané i vystavená auta

 
Článek

Demonstranti, kterých bylo několik tisíc, se podle Financial Times opět sešli před japonským velvyslanectvím v Pekingu, kde skandovali protijaponská hesla. "Vyhlaďte všechny japonské psy," stálo na jednom z transparentů. na budovu také házeli lahve s vodou, vajíčka a jablka. Obdobné protesty se konaly v Kuang-čou, Wen-čou, Šanghaji a dalších městech.

Kvůli citlivému výročí mnoho japonských podniků v Číně (mj. Canon, Mazda, Mitsubishi, Toyota či Panasonic) zavřelo své továrny, aby se nestaly terčem útoků. O víkendu byly zničena i japonská auta v autosalonech.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Ceny akcií klesly

Kvůli nepokojům v Číně oslabila i japonská burza. Index Nikkei 225 nenavázal na růst z konce týdne a v úterý oslabil o 0,39 procenta. Ztrácely především firmy, které se angažují v Číně.

Foto: ČTK/AP

Čínská policie zasahuje proti protijaponským demonstrantům v Šen-čenu.

Americký ministr obrany Leon Panetta, který je nyní v Číně, se ke sporu Tokia a Pekingu nevyjadřoval, i když před zahájením návštěvy vyjádřil obavy z rostoucího napětí. [celá zpráva]

Čína ale uvedla, že chce konflikt řešit mírovou cestou. "Nadále doufáme v mírové řešení této otázky prostřednictvím diskuse a věříme, že budeme moci spolupracovat s japonskou vládou," řekl  čínský ministr Liang Kuang-lie po setkání s Panettou, který je na oficiální návštěvě Číny. Peking si podle Lianga nicméně "vyhrazuje právo přijmout dodatečná opatření".

Panetta vyzval k posílení vztahů mezi Čínou a USA v oblasti vojenské spolupráce. Den předtím ale v Japonsku potvrdil, že USA posílí v zemi protiraketovou obranu, která má být určena proti severokorejským střelám, ale u Pekingu vzbuzuje obavy. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Demonstrant šlape po japonské vlajce ve Wu-chanu. Na transparentu je požadováno vrácení ostrůvků Číně.

V úterý se na neobydlených ostrovech, u nichž hlídkují čínské i japonské lodě a k nimž míří čínští rybáři, vylodili dva japonští aktivisté.

Mukdenský incident

Mukdenský incident byl zinscenovaný výbuch na japonské železniční trati nedaleko od Mukdenu v Mandžusku, k němuž došlo v noci 18. září roku 1931.

Mukdenský incident byl zinscenovaný výbuch na japonské železniční trati nedaleko od Mukdenu v Mandžusku, k němuž došlo v noci 18. září roku 1931. Cílem Japonců v Mandžusku bylo vytvoření záminky k ospravedlnění vojenské invaze do Mandžuska a nahrazení čínské vlády v regionu japonskou loutkovou vládou.

Výbuch byl označen za čínský útok na japonskou dopravní tepnu. Japonská vojenská agrese se pak tvářila jako legitimní opatření na ochranu japonských zájmů. Místo exploze bylo přitom vybráno tak, aby došlo jen k minimálnímu poškození trati.

Zdroj: wikipedia.cz

Peking vylodění označil za provokaci a předložil Tokiu oficiální stížnost. "Nezákonné přistání japonských stoupenců pravice na čínském souostroví Tiao-jü bylo velmi závažnou provokativní akcí, která porušila čínskou územní suverenitu," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám