Hlavní obsah

Čínské protesty proti Japonsku se stupňují

Peking/Tokio

Číňané pokračují v protijaponských protestech kvůli plánu Tokia koupit sporné ostrůvky Senkaku. Čínské úřady sice vyzvaly obyvatele, aby při demonstracích neútočili na Japonce a neničili japonský majetek, k ostrovům ale míří flotila asi tisíce čínských rybářských lodí, uvedl list Guardian. Americký ministr obrany v Japonsku proto varoval před eskalací konfliktu.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti Hongkongu pálí japonskou vlajku.

Článek

Rybáři vyrazili k ostrůvkům ve chvíli, kdy Čína zrušila zákaz rybolovu v jeho okolí a oznámila, že bude poskytovat rybářům potřebné zajištění, což podle německé agentury DPA znamená, že do oblasti budou vyslány další čínské hlídkové lodě. Je možné, že první z rybářských lodí dorazí k neobydleným ostrůvkům už během pondělka.

Foto: ČTK/AP

Demonstrant šlape po japonské vlajce ve Wu-chanu. Na transparentu je požadováno vrácení ostrůvků Číně.

Kvůli silným víkendovým protijaponským protestům, které zasáhly na sedmdesát čínských měst, zavřela na dva dny jednu továrnu v Číně společnost Canon, a míní přerušit výrobu v dalších třech. Panasonic už zavřel jednu továrnu a Honda zvažuje dočasné uzavření pěti továren.

Foto: ČTK/AP

Čínská policie zasahuje proti protijaponským demonstrantům v Šen-čenu.

V sobotu demonstranti házeli láhve, kameny a vejce předměty na japonské velvyslanectví v Pekingu. V neděli byly poničeny a vypáleny prodejny automobilů Toyota a Honda i několik japonských restaurací.

Foto: Keita Van, Reuters

Demonstrant rozbíjí výlohu japonského obchodu v Šen-čenu.

Čínské úřady vyzývají k bojkotu japonského zboží a apelují na turisty, aby zrušili své cesty Japonska.

Znepokojení Američané

Spojené státy už vyzvaly obě země, aby se pokusily smírně vyřešit problém okolo sporných ostrůvků, na které si dělají nároky obě strany i blízkých Tchaj-wan. Na představitele obou států apeloval návštěvě Japonska americký ministr obrany Leon Panetta. Uvedl, že očekává mírové řešení a dodal: "Je to v zájmu každého, aby Japonsko a Čína měly dobré vztahy a vyhnuly se další eskalaci. Jsme znepokojeni demonstracemi a jsme znepokojeni konfliktem okolo souostroví Senkaku."

Také japonský premiér Jošihiko Noda uvedl, že je potřeba si zachovat chladnou hlavu. Přerušení ekonomických vazeb s Čínou by Japonsko těžce postihlo a zbrzdilo by i tak jen pomalu rostoucí ekonomiku Japonska.

Foto: Aly Song, Reuters

Zavřená japonská restaurace v čínské Su-čou. Rolety pokryly čínské vlajky.

Čína obvinila Japonsko, že odkoupením tří ostrůvků v souostroví Senkaku od soukromého majitele, porušilo její územní svrchovanost. U ostrůvků jsou vody bohaté na ryby a také velké zásoby zemního plynu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám