Hlavní obsah

Umírajícího velvyslance USA nenašli vojáci, do nemocnice ho vlekli místní

Právo, Novinky, roš, rei

Tělo umírajícího velvyslance USA Stevense nenašli minulou středu ráno v budově amerického konzulátu v Benghází přivolaní libyjští vojáci, jak uváděly první zprávy o incidentu, nýbrž obyvatelé, kteří patrně vtrhli do objektu, aby ho vyrabovali. S odvoláním na místní úřady to napsal list The Wall Street Journal.

Dav v Libyi vytahuje tělo amerického velvyslance

 
Článek

Vyplývá to i z autentické fotografie, která koluje na internetu. Byla pořízena ve chvíli, kdy Libyjci v civilu vlečou Stevense zjevně v bezvědomí ven, aby ho dopravili do nemocnice. Tam se ho však lékaři už nepodařilo oživit.

Na serveru YouTube se objevilo video údajně pořízené v budově konzulátu ve chvíli, kdy dav Stevense objevil. Záběry jsou potemnělé a Stevens na nich vidět není, podle serveru The Times ale korespondují s výpověďmi svědků, kteří uvedli, že velvyslanec ležel za uzamčenými železnými dveřmi, kde se nadýchal kouře.

„Je naživu. Uhněte z cesty,“ křičí někteří na záznamu, zatímco další skandují heslo Alláhu Akbar (Bůh je největší).

Libyjci z konzulátu vlečou umírajícího velvyslance USA.

Libyjské úřady v sobotu oznámily, že identifikovaly 50 lidí, kteří se podíleli na útoku na konzulát, kde kromě Stevense zemřeli ještě tři Američané. Dav na budovu zastupitelského úřadu zaútočil v noci na středu kvůli internetovému filmu parodujícímu proroka Mohameda.

Reklama

Související články

Libyjská milice zabila velvyslance USA

Americký velvyslanec Christopher Stevens je mezi čtyřmi oběťmi útoku libyjské milice na budovu amerického konzulátu v Benghází. Uvedla to agentura Reuters...

Výběr článků

Načítám