Hlavní obsah

Majitele vyhořelé pákistánské textilky obvinili z vražd a pustili na kauci

– Karáčí

Trojice majitelů textilní továrny Ali Enterprises pákistánském Karáčí, kde při úterním požáru zahynulo 289 lidí, se v pátek dobrovolně přihlásila úřadům. Úřady je ve čtvrtek obvinily z vražd, protože továrna neměla nouzové východy, hasicí přístroje ani ventilaci. Soud v pátek trojici propustil na kauci.

Foto: ČTK/AP

Vyhořelá budova textilky v Karáčí se sanitkami

Článek

Majitelé továrny Abdul Azíz, Muhammad Aršad a Šadíd Bhaila se v pátek dobrovolně přihlásili soudu ve městě Larkana, které se nachází asi 450 kilometrů severně od Karáčí. Jejich advokát uvedl, že si obvinění zvolili tuto možnost, protože v Karáčí se obávají o svůj život.

Soudce Hasan Azhar Rizví je propustil na kauci s tím, že policie nesmí obviněné příštích osm dní zatknout. Museli ale odevzdat své pasy a nesmějí opustit pákistánské území.

Nejtragičtější požár v historii země

Plameny zachvátily továrnu firmy Ali Enterprises. Požár v textilce, která dodávala oblečení do Evropy a Severní Ameriky, propukl v úterý večer po explozi kotle. Rychle se rozšířil, když plameny přeskočily na chemikálie uskladněné v objektu.

V době neštěstí bylo v továrně podle některých zdrojů až 600 osob. Jen obtížně se dostávali ven. Schodiště byla zaplněna zbožím a na oknech byly mříže, které dělníci museli vylámat, aby se zachránili skokem ven. Až na jediný východ byly všechny dveře továrny zamčené, údajně kvůli nedávné krádeži. Většina obětí se udusila kouřem a jejich těla pak sežehly plameny k nepoznání. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár v pákistánské textilce má přes sto obětíVideo: Reuters

Někteří přeživší podle deníku International Herald Tribune vypověděli, že vedení továrny je donutilo zůstat v útrobách hořící budovy a dalo přednost záchraně skladovaného zboží - džín určených pro Evropu.

Podle přeživších bylo porušování pravidel v továrně na denním pořádku. Zaměstnanci byli nuceni lhát o svých pracovních podmínkách, když přijeli kontroloři vyslaní zahraničními kupci. Pětatřicetiletá Hafíza Banová, která utrpěla při požáru popáleniny na ruce a na noze, prohlásila, že pod hrozbou propuštění musela hlásit kratší pracovní dobu a vyšší plat. "Majitelé byli velmi krutí a hamižní," konstatovala. Mnozí z dělníků zde pracovali 12 hodin denně za pouhých 58 dolarů (1080 korun) měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám