Hlavní obsah

Nové čínské torpédoborce vyvolávají obavy

Čína zřejmě na konci srpna spustila na vodu nový torpédoborec označovaný jako typ 052D. Vyplývá to z neostrých fotografií z doku, o nichž diskutují čínští bloggeři a které zajímají i západní experty, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Americký torpédoborec USS Arleigh Burke

Článek

Raketový torpédoborec s plošinou pro vrtulníky vypadá velmi moderně a má implementovány prvky kategorie stealth. Jeho povrch je hladký, taký odráží méně radarové paprsky. Do výzbroje by měla být zařazena v roce 2014.

Podle amerického profesora Jamese Holmese z americké Koleje válečného námořnictva jde o moderní loď: „Vypadá to, že Čína je po dlouhé době experimentů schopna navrhnout raketový torpédoborec, který je na špici vývoje.“

Holmes uvedl, že nový čínský torpédoborec má nejblíže k americké třídě Arleigh Burke, která je vybavena antiraketami SM3 systému Aegis. Podle něj má ale o třetinu menší počet odpalovacích ramp, takže samotné jsou slabší. Hlavní otázkou do budoucna podle něj bude účel čínského námořnictva. Zatím operuje hlavně u břehů, kde je chrání protilodní střely umístěné na pobřeží i letadla.

Územní spory

Čína však nepochybně bude chtít námořnictvo nasadit v mořích, která ji obklopují. Územní požadavky podporuje vidina těžby ropy a plynu. Navíc v této oblasti mají Japonsko a Jižní Korea jen devět torpédoborců se systémem Aegis.

Čína však nepochybně bude chtít námořnictvo nasadit v mořích, která ji obklopují. Územní požadavky podporuje vidina těžby ropy a plynu. Navíc v této oblasti mají Japonsko a Jižní Korea jen devět torpédoborců se systémem Aegis.

Holmes též vysvětlil, jak Čína vyvíjela moderní lodě: „Námořnictvo čínské Lidové armády má ve zvyku postavit pár kusů od každého návrhu, vyslat je na moře, zjistit jejich slabiny i přednosti, a poučení z nich uplatnit v novém návrhu.“

Výsledkem je třída 052D. „Peking je s ní zjevně spokojen, poučil se dostatečně, aby mohl začít s masovou produkcí. Deset trupů je už založeno,“ řekl Holmes.

Loď není úplně nová

Čínský blogger Fang Cao si však není jist, zda je loď úplně nová, což plyne i z označení: „Samotný trup 052D se moc nezměnil oproti 052C kromě toho, že se změnilo pár věcí kvůli montáži nového zbraňového systému a zmenšení radarového obrazu lodi. Pohonný systém je týž. Co se ale změnilo, je zbraňový systém. Ten nyní zahrnuje nový plochý multifunkční radar a nový vertikální odpalovací systém, který umožňuje opalovat různé typy raket proti vzdušným, námořním i pozemním cílům.

Podle něj 052D slouží hlavně k ověření zbraňového systému.

Jiné zdroje ale uvádějí, že 052D je větší, má mít délku 160 metru a výtlak 6000 tun. Také má mít děla větší ráže 130 mm. Hlavně ale má mít možnost vystřelovat nové protilodní střely s plochou dráhou letu, uvádí čínský server GMW.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám