Hlavní obsah

USA vyslaly k Libyi lodě a chtějí vyšetřit atentát na velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Benghází
Aktualizováno

Americké námořnictvo vyslalo k libyjským břehům dva raketové torpédoborce kvůli úternímu útoku na konzulát v Benghází, při němž zahynuli čtyři Američané včetně velvyslance. Současně Spojené státy útok začaly vyšetřovat. Hodlají zjistit, nakolik byl dopředu připravován a kdo za ním stojí. Spáchán byl v den 11. výročí atentátů na New York a Washington.

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Požárem poničená budova konzulátu

Článek

"Blízko libyjských břehů budou dvě plavidla, ale jen z preventivních důvodů," řekl mluvčí Pentagonu s tím, že to neznamená bezprostřední vojenskou operaci: „Americká armáda pravidelně přijímá v určitých situacích bez komentářů předběžná opatření. Za určitých okolností to není opatření vedené jen logikou, ale také opatrností."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na americkou ambasádu v Benghází Video: Reuters

Spojené státy už předtím oznámily, že do Libye vysílají tým padesáti vojáků námořní pěchoty specializovaných na boj proti terorismu. Americký prezident Barack Obama nařídil také posílit bezpečnostní opatření u amerických diplomatických misí ve světě. Personál amerického konzulátu v Benghází byl evakuován do Německa a americká diplomatická přítomnost v Tripolisu byla omezena.

Foto: Esam Al-Fetori, Reuters

Zabitý velvyslanec Christopher Stevens

Spojené státy začaly útok vyšetřovat

Vysoký americký představitel řekl agentuře AFP: „Byl to komplexní útok. Vypadá to, že využili tuto příležitost.“ Má na mysli demonstraci proti americkému filmu popisujícímu proroka Mohameda jako nezodpovědného děvkaře.

Foto: Esam Al-Fetori, Reuters

Interier amerického konzulátu v Benghází po útoku

Agentuře Reuters američtí představitelé sdělili, že mají podezření, že za útokem stála radikální milice Ansar šaría, která to ale popírá. Sedmnáctiletý Haman, který se demonstrace účastnil, ovšem vypověděl, že na začátku protestu se u velvyslanectví objevily vozy Ansar šaría, ale pak odjely.

Foto: Esam Al-Fetori, Reuters

Zničené auto konzulátu v Benghází

Je rovněž možné, že do útoku byla zapojena Al-Káida v islámském Maghribu působící v Mali a v Mauritánii.

Při demonstraci několika desítek lidí vyzbrojených střelnými zbraněmi a podomácku vyrobenými bombami se budova konzulátu dostala i pod palbu raket.

Haman popsal průběh demonstrace: „Demonstranti pobíhali kolem komplexu (velvyslanectví) a hledali Američany. Chtěli nějakého najít a chytit ho. Pak nějací další lidi hodili přes plot podomácku vyrobené bomby a stříleli na budovu.“

Patnáct minut po zahájení střelby se útočníci dostali dovnitř a zapálili hlavní budovu. [celá zpráva]

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Útočník prchá od zapáleného konzulátu v Benghází.

Velvyslanec byl podle CNN během útoku v tzv. bezpečné místnosti s dalšími dvěma pracovníky amerického  ministerstva zahraničí. Jedním byl Sean Smith mající na starosti informace, nejmenovaný druhý pracovník měl na starosti otázky regionální bezpečnosti. Místnost neměla vzduchové filtry a dostal se do ní kouř.

Při útoku zahynulo kromě čtyř Američanů také deset Libyjců.

Reklama

Související články

Libyjská milice zabila velvyslance USA

Americký velvyslanec Christopher Stevens je mezi čtyřmi oběťmi útoku libyjské milice na budovu amerického konzulátu v Benghází. Uvedla to agentura Reuters...

Výběr článků

Načítám