Hlavní obsah

Libyjská milice zabila velvyslance USA

Benghází/Káhira
Aktualizováno

Americký velvyslanec Christopher Stevens je mezi čtyřmi oběťmi útoku libyjské milice na budovu amerického konzulátu v Benghází. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na libyjského vicepremiéra. Milice použila i granátomety a podomácku vyrobené bomby. Budovu zapálila. Důvodem protestu je americký film, který uráží Mohameda. Útok ukazuje, jak se změnila za rok forma protestů v arabských zemích, poprvé se hněv obrátil proti USA, a to v den výročí útoků z roku 2001.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Libyjská milice zaútočila na konzulát v Benghází, zabila AmeričanaVideo: Reuters

 
Článek

"Velvyslanec v Libyi a tři další členové personálu byli zabiti, když na ně ozbrojenci vypálili rakety," sdělil agentuře Reuters zdroj z Benghází. Podle libyjských úřadů se velvyslanec udusil. Zbylé tři oběti jsou členové americké bezpečnostní služby. Konzulární pracovník byl postřelen.

Identitu obětí potvrdil pracovník najaté americké ochranky. Uvedl, že těla viděl ráno. Podle něj zahynulo i několik Libyjců, ale jejich počet neupřesnil. Byli zastřeleni.

Útok odsoudil libyjský vicepremiér Mustafa Abú Šakar i americký prezident Barack Obama. Označil jej za "nehorázný". Současně ocenil přínos Stevense pro transformaci Libye i jeho odvahu. Stevens byl vyslancem USA u vzbouřenců v Benghází.

Agentura AP napsala, že Christopher Stevens a skupina pracovníků amerického velvyslanectví přijela na napadený konzulát pokusit se evakuovat tamní personál. Podle zdroje Reuters byl Stevens na cestě do bezpečí, když ozbrojenci na jeho auto vypálili rakety, které kromě ambasadora zabily i tři další pracovníky zastupitelského úřadu.

Americký velvyslanec byl naposled zabit únosci v roce 1979 v Afghánistánu při pokusu jej osvobodit.

Nekompromisní útok 

Večerního útoku v Benghází se podle svědků zúčastnilo několik desítek lidí. Bezpečnostní služba velvyslanectví se bránila, ale nedokázala síle útoku čelit. "Protestující napadli americký konzulát. Stříleli do vzduchu, poté vnikli do budovy," řekl náměstek libyjského ministra vnitra. "Jeden americký úředník byl zabit, další zraněn na ruce. Ostatní personál byl evakuován a je v pořádku."

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Útočník prchá od zapáleného konzulátu v Benghází.

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Hořící americký konzulát v Benghází

Podle některých zpráv se útoku účastnila milice Ansar Šaría, ta to ale popírá.

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Zapálený americký konzulát v Benghází

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Požárem poničená budova konzulátu

Útoku v Benghází předcházel incident v egyptské Káhiře, kde se u amerického velvyslanectví shromáždilo 3000 demonstrantů. Dvě desítky lidí přelezly přes zeď a strhly z budovy americkou vlajku, která visela na půl žerdi kvůli výročí útoku z 11. září na New York a Washington. Tu pak roztrhali a její zbytky spálili. Na její místo vyvěsili černou vlajku s nápisem "Není boha kromě Boha a Mohamed je jeho prorokem“.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egypťanka protestuje před americkým velvyslanectvím v Káhiře.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egypťan na demonstraci před americkým velvyslanectvím

Spojené státy napadení svých zastupitelských úřadů v Káhiře a v Benghází potvrdily. "S největší rozhodností odsuzujeme takové útoky proti diplomatickým misím," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Victoria Nulandová.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egypťané šplhají na zeď před americkým velvyslanectvím.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egypťan na demonstraci před americkým velvyslanectvím v Káhiře.

Neznámé filmy urážející muslimy

Protesty zřejmě vyvolal snímek Nevinnost muslimů z roku 2011, který natočil 56letý Američan Sam Bacile. Bacile, který jinak podniká v Kalifornii v realitách, chtěl, aby snímek byl kontroverzním politickým prohlášením, které odsoudí islám. Tvrdí v něm, že Prorok Mohamed byl podvodník. Zobrazuje jej jako nezodpovědného sukničkáře, který schvaloval pohlavní zneužívání dětí.

Bacile uvedl, že na jeho natočení získal pět miliónů dolarů od stovky židovských dárců. Celý film se promítal jen jednou, letos ve skoro prázdném kinu v Hollywoodu. Ukázky s arabským dabingem se objevily na síti. Snímek propagoval jeden koptský křesťan.

"Islám je rakovina, tečka," řekl podle AP Bacile, který se od úterý skrývá. "Mám pocit, že bezpečnostní systém (na ambasádách) není dobrý. Amerika by měla dělat něco, aby to změnila," dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce Egypťanů demonstrovaly před ambasádou USA v KáhiřeVideo: Reuters

Muslimové chápou jako urážku pouhé zobrazení proroka Mohameda, o jeho hanobení nebo zesměšňování nemluvě.

Podle agentury Reuters se měl v úterý na internetu objevit také film amerického pastora Terryho Jonese, v němž se údajně odehrává symbolický soud s prorokem Mohamedem. Terry Jones se nechvalně proslavil, když se v roce 2010 chystal veřejně spálit výtisky koránu. Tento film v úterý odsoudila egyptská mešita Al-Azhar.

Bod obratu

Útok ukazuje odlišnou tvář změn po arabském jaru, při němž se hroutily prohnilé režimy chamtivých autokratů. Ukazuje se, že protestů využili radikální muslimové, i když u jejich zrodu nestáli. Také poprvé ukazují, že se hněv obrací proti USA, což se během arabského jara nedělo. Milicím v Libyi navíc západ pomáhal svrhnout nenáviděného diktátora Muammara Kaddáfího. Po jeho pádu je ale země rozvrácená a o moc v ní bojují klany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám